Kylig kväll - men Väsby värmde!

Drygt 600 personer kom till Vilundavallen denna, först soliga och sköna men sedan snabbt kyliga, kväll för att se hemmadebuten i återkomsten till Superettan.

Det var en hel del kända AIK-profiler på läktaren, bl a Ola Andersson,  dessutom CH Jagne och Walid Atta, förra året i just Väsby.

Väsby inledde piggt och etablerade efter ett par minuter ett visst tryck mot gästerna. Det skulle ge resultat redan i den 8:e minuten, då förre AIK-junioren Mikael Thorstensson satte 1-0 efter att ha tagit bollen i straffområdet och så klippt till. Redan i den 3:e minuten hade han varit nära att sätta ett mål!. Han gjorde för övrigt Väsbys enda mål i bortamatchen mot Mjällby i startomgången. Även Gabbe Petrovic inledde piggt och starkt och hade ett skott i den ett åar minuter innan ledningsmålet, som Gabbe dessutom fick assist för.

Väsby fortsatte att anfalla och gjorde det på ett målmedvetet och varierat sätt. Inte minst Martin Mutumba och Obie Etie skapade luckor i Falkenbergsförsvaret med sina snabba ruscher ochdribblingar.

Trots den tämligen kraftiga Väsbydominansen blev det inte fler mål i halvleken. Statistiken sade dock att Väsby hade 8-1 i avslut på mål! Förutom de redan nämnda hade också Aliue Jagne och mittbacken Omar Jawo varsin chans utan att lyckas få in bollen.

Falkenberg hade tydligen pratat allvar i pausen för de startade den andra halvleken både mer aggressivt och organiserat än man gjort i den första. Det skulle ge resultat redan efter 6 ,imuters spel då Ricardo Aguilá kvitterade efter att Väsby tappat bollen högt upp på egen planhalva, när utmärkte lagkaptenen och vänsterbacken Daniel Johansson halkat och tappat bollen. Jagne hann visserligen ikapp Falkenbergsanfallaren Joel Johansson, men kom inte åt bollen utan fällde i stället anfallaren, som Aguilá satte utan chans för Niklas Westberg.

Efter knappt en spelad timme gjorde Väsbytränaren Mikael Stahre ett dubbelbyte. Ut gick Viktor Lundberg och Jagne, in kom Mikael Wentzel och Brwa Nouri.

Väsby fattade nytt mod och plötsligt såg det ut som i den första halvleken igen. Väsby anföll på ganska bred font med ett härligt varierat spel. Närmast mål var Martin Mutumba, som sköt ett knallhärt skott son gästernas målvakt klarade med möda och inte verkade själv riktigt hur han räddat!

I den nästsista minuten under ordinarie speltid var man beredd att notera ett ledningsmål för gästerna, då Joel Johansson (igen!) kom fri efter en obegriplig miss i försvaret. Nicke Westberg gick ut och störde Johansson tillräckligt för att han skulle slå den enkla bollen utanför.

Tjugo sekunder innan de två tilläggsminuterna var till ända fär Väsbu en offensiv frispark, som Gabbe Petrovic tar. En lång lyra mot den bortre stolpen där inhopparen Wentel rusar fram och stöter in bollen med huvudet. 2-1.

Priset till matchens lirare i hemmalaget gick till Martin Mutumba. Inte alls oförtjänt, Martin var riktigt bra men var långt ifrån ensam om att vara det, Thorstensson, Jawo och Niklas Backman utmärkte sig också.Det var roligt att se att Peter Motas vid några tillfällen kom med också i det offensiva spelet igen. Väsbys ytterspelare är så pass snabba att det ofta är svårt för försvaret att hinna upp innan anfallen avslutats.

Vilundavallen är värd att besöka. För oss svartgula finns det många gamla, ja snarare unga, bekanta. Väsbys spelidé ligger nära AIK:s men det verkar fungera bättre  i Superettan än Allsvenskan just nu!