Gott och blandat gav första segern (?) mot Pixbo i serien

Det blev en lite annorlunda match. Förmodligen roligare för publiken än för tränartrion. Å andra sidan tillgrep de några nödlösningar, som gav ett gott resultat.

Det blev aldrig den tuffa och jämna match man hade väntat. Pixbo tog ledningen efter drygt 5 minuters spel och fick sedan två minuters 5-4-spel efter ytterligare en dryg halvminuts spel. Under de två minuterna gjorde AIK 2 mål. I spel 4 mot 5! Sånt ska ju bara inte kunna hända! Ett mål på en snabb kontring - OK, men två gånger? Första satte MC på Koffes assist, det andra satt Koffe solo!

Pixbo hämtade sig aldrig riktigt efter den chocken utan AIK behöll ledningen hela matchen ut och hade som mest en sexmålsledning mot slutet av matchen innan Pixbo reducerade till 9-4 med 1.20 kvar av matchen.
AIK hade fyra 2-målsskyttar: Koffe, MC, Fröberg och Jihde.  Den sistnämnde och Koffe fixade dessutom var sin assist.

En rörlig och händelserik match, där den nykomponerade gammelunga trion Fröberg-Maripuu-Viinamäki kanske var allra roligast att se. Maripuu start kunde annars blivit lite knäckande. Det var nämligen han som åkte på en utvisning efter en rejäl tackling efter 6.13, som vi alltså vann med 2-0. Någon mer utvisning blev det inte för honom, däremot en rasande fin match!

På söndag är det dags för årets sista hemmamatch, då mot Västerås. Jag ser gärna en ny omång Gott & Blandat!

Bappe


Matchens profil - Peter Fischerström efter Pixbo

Fischer tippade rätt segrare, AIK, före matchen men han glömde att en innebandymatch spelas i 3x20  minuter. 6-2 var resultatet efter två perioder, men 9-4 vid full tid. 

En match med några nya sammansättningar i femmorna och där VM-kungen Fredrik Djurlings fot bara höll i ungefär en halv period. Publiken uppskattade hörbarligen den snabba, rör(l)iga matchen, även om både Ulf Hallstensson och Fischer var mer kritiska till själva spelet än publiken.

Du tippade 6-2, men det gjordes mål även i den sista perioden!
- Ja, precis! Nä, det blev lite mer mål än jag trodde... spelet blev inte riktigt stabilt idag tycker jag..... det blev mycket slumpmål. Ska man vara helt ärlig kändes några av våra mål som målvaktstavlor från deras sida.

Överraskningslinjen med två unga Niklas Maripuu och Wilmer Viinamäki och en återuppstånden Fröberg, vems idé var det?
- Rookiekedjan? Det var väl Hallstensson tror jag. De måste ju hitta på något när Djurling inte kunde fortsätta och då blev det så. Jag tycker den femman gjorde en riktigt bra match.

Javisst gjorde de det. Två nästan-debutanter, som ju dessutom inte spelat så mycket med Fröberg tidigare.
- Nej precis. Men det problemet hade vi i stort sett i alla femmorna. Det är faktiskt ganska länge sen, över en månad,  vi kunde träna ihop med laget. Och senaste veckan har det varit lite skador och sjukdomar. Det kanske inte syns för publiken men på plan blir det en del missförstånd och missar.

Fast nog verkade Pixbo mer konfunderade över er rörlighet och missförstånd än ni själva?
- Jaa... det är möjligt, jag vet inte. Fast det blev emellanåt rätt mycket Hawaii, hit och dit liksom. Vi brukar nog vilja ha lite mer kontroll över allt... men 9-4 är helt okej när det blir lite rörigt!
- Sen var det en skön seger, för sen jag kom till AIK, har vi slagit de en gång och det var i SM-finalen. Inte en enda gång i serien! Så det känns riktigt skönt.

Hur många månger har du varit med om att vinna ett boxplay med 2-1?
- Jaa... det har jag nog inte... det händer inte så ofta, men det var en bra start. Dessutom var det bra mål, framför allt det första som var riktigt snyggt, Koffes framspelning till MC.

Du verkar nöjd och kan fira jul med gott samvete nu?
- Ja, tre poäng, så nu har man fått nånting av tomten, det var skönt, även om jag som sagt inte är helt nöjd med spelet... men tre poäng är tre poäng och klara siffror blev det också. Det känns skönt.

Sen önskar vi varandra god jul och gott slut, fast det återstår ju en hemmamatch innan året byter nummer.

Bappe Bjuggren


Matchens profil - Peter Fischerström före Pixbo

Vi pratar lite VM först. Fischer är naturligtvis besviken, men inte nedslagen. Han fick ta del av det historiska silvret i alla fall och konstaterade att det kommer att bli tuffare framöver, både Schweiz och Tjeckien utvecklas och blir allt bättre i spelet.

Hinner du hämta dig till på söndag?
- Ja, det ska inte vara något problem, tror jag. Jag känner mig hyfsat pigg ändå, så det är nog lugnt.
- Det är klart att jag är besviken efter VM-missen, men AIK och landslaget är två olika saker. Nu är det bara att fokuserar bort det som hänt och fokusera på AIK. Ja, det är ju innebandy i bägge fallen men ändå mentalt sett två helt olika saker. Det kommer inte att vara några problem med att ladda om.
- Visst, vi fem från AIK matchades ju ganska hårt i Tjeckien, så vi får se på söndag men jag känner ingen oro.

Blir det Pixbo som får betala för det ni missade i VM?
- Jaa... de ska väl få göra det! Pixbo har ju rätt mycket nytt i år och är ju inte riktigt det "gamla vanliga Pixbo", som vi mött så många gånger, så det ska bli riktigt spännande att möta dem.
- Ändå har de ju gått bra och slåss i toppen av serien. Fast med så mycket nytt, har man ju sämre koll på dem än tidigare, måste jag säga. Det ska bli intressant att se hur bra de egntligen är.

Apropå nytt. Det här måste väl vara den yngsta AIK-trupp du spelat med?
- Ja, det är nog klart att det är. Fast det blev ju lite äldre nu när Henke (Lorendahl) kom tillbaka! Men, visst, vi har flera riktigt unga spelare nu. Det är inget som får mig att tänka på min ålder eller att lägga av. Kanske kan det locka att försöka hålla till nästa VM och ta revansch... fast sånt vet man inte nu. Jag tänker i alla fall helt klart spela den här säsongen ut och sen får man ta nästa beslut. Nu handlar det om att ta guld i vår!
- Flera av de unga har utvecklats mycket och snabbt. Det ser oerhört kul och lovande ut.

Hur går det på söndag då?
- Vi vinner med 6-2 (ingen betänketid alls!) Jag gjorde ju inget mål i VM, så det måste bli ett på söndag nu!

Tack Fischer, vi ses efter matchen.

Under kvällen blev det mycket spelträning med uttalade krav på fart och rörlighet. Det blev också med lite ovanliga sammansättningar i femmorna, vilket kan ha berott på Djurlings stukade fot och en och annan lättare (?) förkylning.
Henke Lorendahl deltog, som forward! Han såg märkligt pigg och rörlig ut efter ett drygt halvårs frånvaro, åtminstone på elitnivå, men sade efter träningen att han tyckte det gått lite tungt och benen blivit trötta. Inte märktes det mycket på planen för oss som besökte träningen.

Många såg väldigt pigga och spelsugna ut. Det skabli kul att se hur "omstarten" på söndag blir.

Bappe

Så sprack VM-sviten...

Inte helt överraskande efter den knappa segern i "sudden" mot Schweiz i semifinalen, såg det mycket illa ut i finalens inledningsperiod. 
Men efter den bedrövliga förstaperioden, 0-4, tog vi tag i matchen och gick upp till ett "säkert" 6-4, då de norska domarna, som var genomgående inkonsekventa i sina bedömningar, via 2 svenska utvisningar släppte in finnarna i matchen. Sen att vi inte kunde avgöra av egen kraft innan finnarna satte 7-6, får vi ta på oss själva.

För sporten var det säkert bra med ett byte på tronen, liksom Schweiz nästan-skräll i semin. För Sverige blir det nu att bygga upp ett till stora delar nytt landslag inför nästa VM. De spelare som imponerat under de två sista matcherna är främst Fredrik Djurling, Karl-Johan Nilsson, Magnus Svensson och Koffe Kranberg. Och så Täbymålvakten Daniel Ramsin, när han väl släpptes in.  Det bytet borde nog ha gjorts efter det finska 2-0-målet! Ja, Henrik Quist ska nog också nämnas.
Att Koffe fick två utvisningar emot sig berodde nog mest på att norska domare läser svensk press. Inte på vad han, jämfört med många andra, gjorde under matchen.

Finland är världsmästare och får i nästa VM förhoppningsvis möta ett revanschsuget och delvis nytt svenskt motstånd. Sen ska man inte glömma att både Schweiz och Tjeckien klart visat att skillnaderna mellan topplagen minskat kraftigt för varje VM-period. Och, som sagt, för innebandysporten är det på sikt bra!

Bappe

Innebandy-VM i två dagar

Semifinaler i dag och så final i morgon. Självklart hoppas man på ännu ett guld för de blågula. Fast för, den numer OS-godkända, sporten borde det kanske vara bra med en tjeckisk eller schweizisk seger! Troligt? Nä, knappast men ändå inte helt omöjligt. Problemet för bägge de länderna är väl att en vinst i semin skulle göra dem alltförslitna för att kunna överraska på nytt dagen efter.
Starkt av hockeylaget att slå klara serieledarna Leksand på deras hemmaarena. Inte helt väntat.

Ännu en stor förlust för damerna

Torsdagens bortamatch mot Huddinge blev till ännu en förlust för AIK:s handbollsdamer. 7–13 i paus blev till 14–26 vid full tid.


Jämfört med förra förlustmatchen mot RP hade tre spelare anslutit, Åsa Berdtsson hade frisknat till och även Emelie Ahlin-Andersson var tillbaka. Dessutom hade lagledningen kallat in Annika Bergman från B-laget för att få lite mer rutin och få fart på skyttet, berättar tränare Erik Hammarberg.

Det hjälpte nu inte trots att tjejerna började bra och hade ledningen till en början.

 

AIK:s 5–1-försvar fungerade då bra och målvakten Sabina Pedram kunde göra flera räddningar. Men efter hand kom Huddinges rutinerade damer underfund med hur man skulle lösa upp AIK-försvaret och efter det att Huddinge gjort fyra linjemål under en tiominutersperiod så gick AIK ned på 6–0-försvar.Att få stryk med så mycket beror ju inte på otur men Erik tycker ändå att det som brast mest var avsluten.

–Vi kom till väldigt många bra avslutslägen men får inte utdelning, konstaterar han.

Bland annat hade Annika Bergman flera skott i målramen.

Om AIK ska hänga kvar i serien måste man börja vinna.

–Position för position har spelarna kvaliteter som gör att vi inte ska behöva ligga så långt ner i tabellen som vi gör, menar Erik.

Därför har lagledningen börjat fundera på åtgärder för att få mer kontinuitet både på spelarsidan och tränarsidan. Denna diskussion fortsätter.

 

Nästa match går på bortaplan den 20 december i Arboga och nästa hemmamatch spelas den 11 januari i Råsta park.


AIK:s målskyttar: Åsa Berndtsson 5, Annika Bergman 3, Lisa Selberg 2, Emelie Ahlin-Andersson 2, Ida Sarström 2.

 

Anders Lindén


Passivt och eländigt

Nej, rubriken syftar inte på någon match eller spelare. Den senaste dryga veckan och ytterligare någon framöver har jag genomgått/ska genomgå käkoperationer, så några matchvisiter är inte aktuella just nu.

Såg i alla fall Tjeckien-Sverige på TV4 Sport, när vi, mycket tack vare det svartgula inslaget, vann med 5-4. Fast imponerande såg det inte ut. Däremot tycker jag att Tjeckien överraskade positivt, så länge de orkade.

Ni får gärna maila mig, länk till höger på bloggfronten, om ni har synpunkter eller önskemål om t ex spelare att intervjua. Jag ska försöka tillfredsställa de flesta önskemålen. Fast inte den närmaste veckan eller så!

Såg förresten att herrlaget i handboll spelade 32-32 mot Handens SK i Solnahallen i dag!

Bappe

Storförlust mot serieledarna

 

AIK:s damer mötte på söndagen serieledarna RP från Linköping i Solnahallen. Som väntat förlorade AIK, men siffrorna blev lite väl stora. RP vann med 29–12 efter 15–6 i paus.


Det var inget snack om saken. RP var det bättre laget och visade det direkt i matchöppningen. Efter 1–1 gjorde RP fem raka mål och gick upp till 6–1 innan AIK reducerade på straff genom Elin Economou-Olsson. Efter 3–7 gjorde RP sex raka mål och gick upp till 3–13 innan Ida Sarström bröt igenom och fick till fyran.

Första halvlek slutade sedan 6–15.

 

Framåt blev det inte mycket bättre i andra halvlek, även då stannade målskörden vid sex. Bakåt såg det stundtals bättre ut men RP gjorde ändå bara ett mål färre än i första halvlek vilket berodde på att anfallen från båda lagen blev kortare och därmed fler. Till slut vann serieledarna med 29–12.

 

RP spelar ett utgrupperat försvarsspel som vållade stora problem för AIK-tjejerna. De fastnade gång på gång i omfamningar med frikast som följd. Och fastnade man inte så stressades man till tekniska fel, 17 stycken i första halvlek, 18 i andra. Till tjejernas heder ska sägas att de, trots svårigheterna, inte gav upp. Sofia Thörewik skjöt fyra mål och Ida Sarström kämpade in tre.

 

RP är ett lag som helst vill kontra in sina mål. Går inte det så vill man spela upp bollen snabbt och sedan avsluta så fort som möjligt innan motståndarna kommit i ordning. I matchens inledning bjöd också AIK på många sådana mål innan lagledningen tog time out och fick upp försvaret för att störa de snabba uppspelen.

När RP var tvungna att börja om och spela uppställt klarade sig försvaret riktigt bra och under perioder av matchen, särskilt i andra halvlek, stressade man RP till många misstag. Då hade RP tolv tekniska fel mot fem i första halvlek.

 

Trots den stora förlusten känns det som om det här laget borde kunna hänga kvar i serien. I RP-matchen saknades också några viktiga spelare, vilket gjorde att bördan blev väldigt tung på andra. Man kan ta med sig försvarsspelet mot RP:s uppställda spel, men måste förbättra hemspringet och försvaret mot snabba uppspel och avslut.

I anfallsspelet finns intentioner som kommer att fungera bättre mot sämre lag, även om de tekniska felen måste bli färre.


AIK–RP 12–29 (6–15)


AIK: Sofia Thörewik 4, Ida Sarström 3, Sofia Mattson 2, Josefin Kolzy 1, Lisa Selberg 1, Elin Economou-Olsson 1.

RP: Emma Dahlin 5, Susanne Jonsson 5, Alexandra Lindholm 4, Josefine Kron 4, Evelina Samuelsson 3, Karin Wålander 2, Kristina Ekström 1, Ilone Jacobsson 1, Julia Boman 1, Josefine Gallner 1, Malin Fahlstedt 1, Annelie Janzon 1.


Domare: Kenneth Elfgren och Martin Fried.

 

Anders Lindén


RSS 2.0