AIK -Alba 10-3 och en intervju med Ulf Hallstensson

AIK Innebandy spelade sin första match i Solnahallen sedan semifinalmatcherna i våras. För motståndet svarade Alba från Sandviken. Ett ungt och ganska tempostarkt lag men inte ännu av elitserieklass.

Förutom de spelare som lämnat sedan förra säsongen ( Niklas Jihde, Daniel Schmidt, Niklas Ånmark och Sebastian Myrbäck) saknades denna kväll, p gr a skador eller annat, Patrik Edgren, Kristoffer Kranberg, Henrik Lorendahl, Rikard Norman, Jon Möllersten och Niklas Maripuu.

Detta innebar att såväl Mats Carlsson som Andreas Fröberg spelade på backpositioner! I stället fick publiken se flera nyfövärv på planen: Emanuel Antener, David Gillek, Patrik Stanley, Kevin Lundgren.

De femmor vi fick se gjorde alla fina insatser, men de kommer naturligtvis att se annorlunda ut, när alla är spelklara igen. Kvällens ungdomskedja Stoffe Svanemar, Wilmer Viinamäki och Kevin Lundgren är väl kanske inte någon given kedja i seriespelet, trots den fina insats de gjorde denna kväll.

10-3 (3-0,2-2,5-1) slutade alltså matchen och resultatet är tämligen rättvisande. Vad de svartgula behöver arbeta på är spelet i numerärt underläge. Två av gästernas mål kom när Ron Sjöblom satt i utvisningsbåset! AIK lyckades däremot inte måla i numerärt överläge! Det ska också sägas att den stora segermarginalen delvis beror på att Patrik Nilsson i målet gjorde några högklassiga räddningar.
Annars är det väl inte läge för en alltför närgången spelarkritik med tanke på den omflyttning av troliga formationer vi gjorde, men första kedjan för dagen Anterer-Kim Nilsson-Djurling imponerade! Kim Nilsson och David Gillek blev tvåmålsskyttar för hemmalaget.

En avspänd och öppen Ulf Hallstensson pratade gärna om matchen och framtiden efter avslutad match.

Jaa Uffe, tio mål framåt!
- Jo, det är alltid kul att få göra och få se många mål.

Hade du beordrat Ron Sjöblom att dra på sig två utvisningar för att vi skull få känna på 4-5 spel?

- (skratt) Nja det var nog tillfälligheter, tror jag. Så var det inte.

Hur tycker du att det ser ut nu jämfört med förra året?
- Jag tycker alltid det är svårt att jämföra försäsonger med varandra. Det finns ju både likheter och skillnader. Likheten mellan i år och förra året är väl att i fjol var vi lite smårostiga och det är vi i år också. Nu var ju det här den tredje matchen på kort tid och för oss handlar det om att få matchvana. Vi håller just nu på att jobba med olika delar i spelet och det gör det svårare för spelarna. Idag valde vi till exempel att köra med väldigt högt försvarsspel och det är en konst att hitta rätt värderingar så att det inte blir ett alltför böljande spel. Jag tycker att den tredje perioden var riktigt bra... det tar sin tid och måste få göra det.

Vi har ju endel skador också..
- Ja, vi har lite småskavanker i laget... men det är som sagt viktigt att få matchvana, så har jag fjorton spelare i laget, så spelar alla, så enkelt är det.

Du låter nästan optimistisk inför seriestarten, är det verkligen så?
- (skratt) Nja... jag är ju norrlänning, så....
- Nej, men allvarligt, så är det kul att se hur de utvecklas, det är ju egentligen ett nytt AIK. Det är faktiskt fjorton nya spelare, sen jag kom hit bara! Fast det första året berodde det ju inte på mig! Men det är nog ingen som riktigt tänker på det. Det är en lite annan toch på laget om man säger så.
- Det är ju jättetydligt att vi är inne i ett generationsskifte, men det finns en målmedvetenhet i AIK som man kan ta på! Vi vill vara ett topplag. Så enkelt är det!

De femmor vi såg idag är väl knappast de som startar i serien, men det såg ändå väldigt lovande ut.

- Visst, det var en hyfsad balans i samtliga enheter, men vi är fortfarande i ett tidgt skede av säsongen. Nu handlar det om att spelarna ska komma in i det och det är först när de gjort det, som jag kan se hur vi bör formera laget.

Ingen Europacup i år. Känner du lättnad eller saknad?

- Man vill väl alltid vinna titlar... men nu är det som det är. Europacupen är som skapelse en fantastisk sak, men ekonomin gör att det blir svårtatt delta. Det är något som andra får lösa.
- Ligacupen är ju också nerlagd, så vi får använda oss av ett annat säsongsupplägg.

Uffe låter positiv och övertygad när han pratar om årets trupp och de möjligheter som finns. Med norrländskt lugn och närheten till skratt och, inte minst, en gedigen innebandykunskap känns det trggt inför den nya säsong, när vi ska försöka försvara ett SM-guld som fortfarnde värmer många svartgula själar.

Bappe

AIK - KFF, presskonferens och funderingar

Efter den oavgjorda matchen mellan AIK och Kalmar FF blev det en ovnligt kort väntan på att tränarna skulle dyka upp. I pressrummet hördes en hel del diskussioner runt domslut under matchen, mest kanske kring det uteblivna andra gula kortet för Sobralense, där alla uppfattade att domare Ingvarsson markerat en avvaktande varning, som sen tappades bort eller insåg domarem att spelaren redan fått ett gult kort? Märkligt var det i alla fall.

Som vanligt var det gästande tränaren, Nanne Betrgstrand som inledde. Inledningsvis ansåg han att de insåg att det skulle bli tufft på Råsunda inte minst därför att AIK, enligt Nannes upfattning är det lag, som har de bästa duellspelarna i försvaret i Allsvenskan ochom de då släpper till som KFF gjorde i samband med AIK:s snabba ledningsmål hamnar man direkt i en uppförsbacke.

Bergstrand tyckte ändå att Kalmar tog sig samman bra och fick sitt passningsspel att fungera utan att lyckas komma till bra avslutssituationer. Att de ändå sen lyckades kvittera i andra halvlek gladde honom förstås men han tyckte att hans lag efter kvitteringen blev lite för bekväma i stället för att fortsätta forcera för ett segermål. För mycket passningsspel i sidled helt enkelt.

Avslutningsvis konstaterade dock Nanne Bergstrand att slutresultatet nog får anses som rättvist.

Mikael Stahre var nöjd med att AIK skapade ett tidigt ledningsmål, vilket naturligtvis präglar spelet till stor del under den första halvleken. Målet gav naturligtvis laget energi och det syntes också i spelet, även om vi inte lyckades skapa så många målchanser. Sen blir AIK väl passiva och KFF får ta över mer och mer. Stahre erkänner också att Kalmar under halvlekens gång blir allt bättre, skapar chanser och ger AIK fullt jobb med att hålla undan.

Stahre menar också att AIK tappar lite kraft i den andra halvlekens inledning och låter Kalmar ta över och det gör också att KFF ligger mycket nära ett mål, vilket de också gör. Direkt efter kvitteringen kändes vi rätt sårbara, enligt Stahre, men trots att vi då var illa ute tog vi oss samman och tog i slutskedet över initiativet och var väl närmast ett segermål. "1-1 känns väl ändå som ett rättvist slutresultat" avslutar Mikael Stahre.

Nanne Bergstrand får direkt under den följande frågestunden frågan om han räknar med något mer spel för Rasmus Elm. "Ja, svarar Bergstrand direkt, "2018!" Svaret väcker förstsås munterhet i presskåren och följdfrågan kommer direkt: "och då är du kvar också?"

"Njaa", svarar Bergstrand " vi får väl se... men det är väl inte så stor chans!" Han menar också att det naturligtvis är ett avbräck att tappa en spelare med den kapacitet som Elm har.

Tränarna var nöjda med matchen och poängen och Nanne Bergstrand uppskattade dessutom det beröm som Stahre gav till Kalmar FF:s passningsspel, vilket han inte tycker att han får höra tillräckligt ofta.

Inte oväntat ställdes också en fråga till bägge tränarna om vad de tyckte om domarnas insats. Bägge tränarna är försiktiga, men ingen verkar helt nöjd. Bägge uttrycker en försiktig tveksamhet inför det uteblivna andra gula för Sobralense, Bergstrand tror också att KFF möjligen skulle haft en straff för hands i den första halvleken, men säger direkt att egentligen skulle han kanske byta plats med någon på pressläktaren, eftersom "överblicken är så mycket bättre där". Och han har ju rätt!

Domare har ju alltid varit ifrågasatta och de har ett tufft jobb, där det gäller att fatta snabba och korrekta beslut. Heltidsanställningen av en handfull domare, skulle ju skapa bättre förutsättningar och man kan ju hoppas att det efter några år ger ett positivt resultat. Hittills är det svårt att skönja någon kvalitetshöjning. Tyvärr känns det ofta som att mångs domslut blir väldigt godtyckliga/svårförståeliga. Det skapar ju osäkerhet på planen, spelarna vet inte var gränsen går.

Bappe

Seger trots mållös första halvlek

AIK vann träningsmatchen mot samarbetsklubben Akropolis efter en mållös första halvlek.AIK startade med följande elva:
Lee Baxter - Peter Motas, Adam Modin, Sotirios Papagiannopoulos, Daniel Sundgren - Pontus Engblom, Walid Atta, Mikael Thorstensson, Yussuf Saleh - Antonio Flávio, CH Jagne

AIK inledde matchen i bra tempo och fick tidigt bl a en hörna. Därefter kom spelet på något sätt av sig, kanske beroende på ett taggat Akropolis, som jobbade och slet hårt ibland på gränsen till fult i mittförsvaret. Annars märktes det väl att det var ett lag från klubbar med likartat spelsystem, men där man ändå inte alltid förstod varandra i spel och rörelseschema. Akropolis skulle göra halvlekens enda mål, som dock helt korrekt underkändes p gr a offside.

Halvleken blev också mållös och det var Akropolis, som var närmast att göra mål under de första 35 minuterna. Matchen spelades alltså i 2 x 35 minuter.

Danne Sundgren gick upp på mittfätet inför den andra halvleken och ersattes på backen av Filip Terland. Dessutom skulle sen ytterligare två sena byten göras.
Den andra halvleken såg klart bättre ut i svartgula ögon. Vi spelade betydligt distinktare och mer kontrollerat jämfört med den första. Micke Thorstensson gick upp som forward och det bytet ökade tyngden och kraften i anfallsspelet.
Det skulle bli två AIK-mål i matchen och de gjordes Av Micke Thorstensson och Pontus Engblom Thorsten spelade också fram till Pontus mål.

Det är svårt att ge någon meningsfull spelarkritik efter 2x35 minuter med spelare, som till delar inte spelat ihop tidigare. I Akropolis vardet förre AIK.junioren Jonas Gustafsson som imponerade mest, men laget håller en bra klass för att spela i division två. Målvakten Nicke Rönn, som är utlånad från AIK, kunde inte göra mycket åt målen och hade inte särskilt mycket att göra i övrigt.

Både Micke Thorstensson och Pontus Engblom visade prov på de kvalitéer de har och även Väsbylånen Sotte Papagiannopoulos och Filip Terland spelade bra i försvaret. Antonio Flávio då? Det syntes att han har kvaliet i spel och bollbehandling, men det var nturligtvis inte särskilt tacksamt att spela match med ett lag som man sett spela en gång och tränat med två gånger! Han visade som sagt prov på sin förmåga men hade inte lätt att förstå eller förstås av medspelarna. Ger vi honom chansen och har lite tålamod kommer han säkert att visa vad han faktiskt kan som fotbollsspelare.

Bappe

Varför

... har det dröjt så länge mellan rapporteringar under de senaste månaderna?
Flera trogna(?) läsare har mailat och undrat. Bloggen kommer att fortsätta, men ännu någon tid, kanske ett par månader, kommer jag att jobba på ett sätt, som gör att jag inte hinner se så mycket matcher och att det blir omöjligt att skriva i samma omfattning.

Så snart situationen på mitt gamla jobb blivit normal igen, kommer bloggen att bli aktuell igen! Hav tålamod, det är alltid mörkast före gryningen!

Bappe

Mr 100% efter BP-segern

Markus Jonsson var en av de sista spelarna ut ur omklädningsrummet efter matchen. Han kunde kosta på sig att ta det lugnt efter att ha satt det befriande kvitteringsmålet på en straff med knappt 25 minuter kvar på ordinarie speltid.

Markus var som vanligt lugn och samlad och påstod sig inte ha varit nervös inför sparken. Det var ju inte första gången han stod i den situationen. Straffen slogs lugnt och säkert.

I övrigt tyckte han att resultatet var rättvist även om segern satt långt inne. Spelet funkade bra defensivt, men vi hade svårt att komma till avslut. Han tyckte också att BP är bättre än man trodde inför säsongen och att de ska kunna hålla en allsvensk plats även till nästa år.

Någon egentlig förklaring till sin långa och obrutna svit av straffmål hade han inte. Ja, sviten gäller tävlingsmatcher, han har visst två missar i en B-lagsmatch och i en vinterlandskamp med landslaget!

Markus, precis som några andra spelare, var annars mest glada över att vi åter lyckades vända ett "onödigt" underläge till en trepoängare. Det visar på både vilja och moral och det är ju skönt att ta med sig till den kommande slutstriden om medaljerna.

Matchavgöraren Ivan Obolo var den som lockade flest journalister. Han är alltid lugn och vänlig och hans sveska blir allt bättre, men han har det inte lätt, när en bunt journalister samtidigt fyrar av en rad frågor i allt snabbare takt. Men även då är han behärskad och svarar på det han uppfattar.

Kim Bergstrand var samlad men också klart besviken på presskonferensen. Helt förståeligt. BP kämpade hårt under matchen. Straffen var odiskutabel och Ivan Obolos mål kunde ingen av motståndarna rå för. Vi har sett det förut och få tar bort Ivan i luftdueller.

Känslan efter matchen var lite: det är skönt när vi vinner 0-0-matcherna med 2-1!