Röster mm inför KAIS Mora

De senaste träningarna i Solnahallen har blivit mer och mer aktiva. Dvs antalet fiska spelare i truppen har ökat. Fortfarande är inte alla spelklara, men vi är nära!
Intensiteten i träningspassen är hög och det märks att man är inne i en intensiv tävlingsperiod. Spelarna jobbar hårt även i spelet utan att bli övertända. Det gäller ju att inte få egna skador under ett träningspass och ändå hålla tempo och intensitet uppe. Laget innehåller ju mycket rutin och spelarna vet vad som gäller.


Mikael Lemker, assisterande tränare, säger bland annat detta om läget inför söndagens hemmamatch mot KAIS Mora:

- Det ser allt bättre ut. Nu har vi nästan alla i truppen i träning och nära matchspel. Frän och med söndagsmatchen har vi tre spelare till som är tillbaka från skador! Stefan Gafvelin gör sin andra match och Ricard Norman och Mats Carlsson sina första, efter skadorna, på söndag.

- Med tanke på slutet av  den förra säsongen känns det nästan lite konstigt att ha en i princip full trupp att jobba med! Det är verkligen väldigt roligt!

- Fredrik Rydh, som ju kom efter säsongstarten, är ett positvt tillskott i truppen... lång spelerfarenhet, rutinerad och kan spela på flera olika positioner. Vi kommer att ha stor nytta av honom. Han läser spelet väldigt bra och reagerar snabbt. Han är ett positivt tillskott i truppen.

- Det är naturligtvis en stor fördel med att ha nästan alla tillbaka i träning. Det ger oss större möjligheter att ha en hög intensitet hela passet och också att testa olika spelsätt och kombinationer.

- Jag har stora förväntningar inför söndagens hemmamatch. Med en hel trupp och den vilja som finns, förväntar jag mig och hoppas på att vi både gör en bra match och många mål!


Jag har också pratat med Ron Sjöblom, som kom som anfallare och juniorlandslagsman , men nu spelar back, sen drygt ett år. Känner han sig som försvararenu?

- Jaa... nästan... i alla fall till 70%. Och mer och mer fastväxt blir jag! Jag tycker faktiskt det är roligt på backpositionen och kanske kommer jag, i alla fall delvis, mer till min rätt som spelare i den positionen.

När jag "klagar" på att han, som har ett bra skott, skjuter för lite, håller han med mig men säger också att han jobbar mycket med att komma med mer och mer i offensiven. Förmodligen har han rätt. Det är delvis en fråga om erfarenhet och trygghet. Dom han själv uttrycker det "Det är nästa steg att ta!"
Ron är både kritisk och självkritisk när Caperiotäby kommer på tal och menar att vi fick skylla oss själva till stor del, som lät oss luras in i deras tempo och stil. Att vi dessutom släpper in mål i numerärt överläge är ju pinsamt.
Ron är lugn och samlad och -enligt min uppfattning- en storback på gång!

Kommentarer och intervju efter Levski-matchen

Det blev 0-0 i den första kvalmatchen mellen AIK och PCF Levski på Råsunda. Bulgarerna spelade ganska konsekvent på att hålla nollan, men fick till en och annan kontring utan att skapa några riktigt hotande chanser. Då hade de svartgula fler tillfällen att näta men gästerna lyckades hålla tätt, även om det vid ett par tillfällen var riktigt nära.

Någon "matchens lirare" utsågs inte denna kväll, men en som kunde fått den, Robert Åhman-Persson, ställde upp på en intervju efteråt.

Kallas du Råp eller Robban nu?
- Jaaa, Råp eller Robban... det går bra vilket som.

Hur känns det att vara tillbaka i svartgult?
- Det har varit lite upp och ner, men det är klart att det är skönt att vara hemma igen! Sen hjälper det ju om resultaten går vägen, det känns bättre då. I dag tycker jag att vi gör en OK match, fast visst kunde vi ha vunnit. Det hade känts mycket bättre!

Skillnaden idag mot tidigare var, tycker jag, att ni spelade bra genom mittfältet medan ni tidigare ofta har fastnat på mitten. Stämmer det?
- Vi har försökt spela så sedan jag kom tillbaka, ja, sen Alex Miller kom, vi ska spela effektivt och snabbt men även variera med korta passningar också. Idag får vi väl ute lite mer av det spelet, kanske för att vi inte springer runt så mycket utan låter bollen göra jobbet.

Jag har under åren sett dig på olika positioner. Nu är du defensiv mittfältare. Vilken roll trivs du bäst på?
- Jag trivs bäst i den roll jag har nu! Men jag kan också spela som "vanlig mittfältare". Idag kändes den defensiva rollen mycket bra, jag hade fått klara direktiv att hålla koll på deras nr 22 och det funkade bra tycker jag. I andra matcher har jag fått direktiv om att löpa med i djupled, när chansen finns men inte just i dag. Min främsta egenskap är väl inte att vara kreativ med bollen. Jag trivs väldigt bra som defensiv mitt.

Poängsnittet har höjts rejält sedan Miller tog över huvudtränarrollen. Beror det på att han ger andra eller tydligare direktiv?
- Jag vet inte hur det var innan jag kom tillbaka. Men det har gett bra resultat defensivt, vi släpper inte till mycket bakåt och vi jobbar också mycket med det offensiva spelet. Det känns som att det blir allt bättre, även om det inte gav något resultat idag.

Klacken återkommer med ramsan "Tjerna till landslaget". Håller du med dem?
- Ja, han har varit på gång länge nu... det borde vara dags snart!

Du verkar nöjd med din återkomst så här långt?
- Nja... man vill ju vinna varje match, annars är det svårt att vara nöjd... spelmässigt tycker jag att matchen i dag var ett steg framåt.

Kan vi vinna i returmatchen?
- Absolut, det kommer inte att vara lätt, men de måste ju gå för seger och det kan öppna möjligheter för oss!

Tack Råp och lycka till i fortsättningen!

Röster efter KAIS Mora

Spelarna verkade nöjda efter segern mot KAIS Mora. Tre poäng och en övertygande tredjeperiod. Visst tyckte de flesta att matchen borde varit avgjord långt tidigare, men det blir inte alltid som man tänkt. Gästerna fick också ett erkännande av flera svartgula spelare för sitt envetna kämpande och för sitt täta försvarsspel.



Patrik Stanley som var nöjd med sin insats, och det borde han vara, sade bl a:

- Det är ofta svårt mot nykomlingar... får man inte ett tidigt mål så blir de hungrigare och tror mer på sina egna möjligheter. De krigade på djäkligt bra... vi skapade ju ändå många chanser och borde kunnat hänga några mål tidigare i matchen men vi hade ingen riktig skärpa i dag! Förrän kanske i tredje, då.

- Deras målvakt gjorde ju ett riktigt bra jobb... men det gjorde ju Filip (Ausmaa) hos oss också, han var riktigt bra, snabb, följsam och trygg.

- Efter två perioder kändes det lite tungt, så jag tycker att det var starkt av oss att gå in i den tredje och göra det vi ska. Naturligtvis är det tre poäng, som är det viktiga, så därför är jag nöjd, även om det kändes lite som "en dag på jobbet" ungefär. Vi gjorde det vi skulle, men inte så mycket mer kändes det som.

- Personligen känns det bättre i år än mitt första i AIK ifjol. Dels var det en stor omställning att komma hit men jag hade också lite knäproblem och kom inte riktigt in i spelet, kändes det som. Nu har jag kommit in i det och det känns riktigt bra igen. Vi kommer att bli riktigt bra i år, om vi slipper alltför mycket tunga skador förstås. Sen är det ju i slutet av säsongen vi ska vara som bäst!


Filip Ausmaa ställde gärna upp på ett samtal efter matchen, som var hans andra i SSL men första i hemmahallen.

- Visst var det lite nervöst inför hemmadebuten, men jag hade en så bra känsla i kroppen att det inte blev så där riktigt nervöst. Så det kändes bra.

- Det blev en lite konstig match eftersom vi hade så mycket boll och de mest kom i kontringsattacker eller efter slumplägen. Dessutom hade de några felträffar, som gav oväntade studsar, vilket gjorde att det blev en lite svår match. Då måste man vara vaken och följa med hela tiden.

- Jag märker att jag har utvecklats mycket under de här senaste månaderna tack vare våra träningar. Det är ju en fördel med att träna med oerhört skickliga medspelare... framförallt har jag märkt det på mitt rörelsemönster i målet.

- Det är konkurrens i laget. Det är inte lätt att kokurrea ut (Patrik) Jansson som måste vara en het kandidat till VM-truppen. Det gäller att ta de chanser man får. Jag tycker annars att det är bra med konkurrens och tror också att Patrik och jag sporrar varandra under träningarna. Sen har jag mycket att lära av honom, som ju är väldigt rutinerad. Jag är väl lite otålig men jag visste ju när jag kom till AIK vem som var förstemålvakt och visste också att Patrik inte är någon man petar på nån dag eller vecka. Mitt främsta mål är inte att spela alla matcher utan att få utvecklas och bli en ännu bättre målvakt. Fast visst är mitt personliga mål att så snart som möjligt komma upp på Janssons nivå!

- Det är ju så i de flesta lagsporter att målvakterna är som bäst i lite högre ålder än de flesta utespelarna. Man blir väl stabilare med ålder och erfarenhet och får väl lättare att bedöma och agera i de situationer som dyker upp. Målvaktsspelet är ofta repetionsmässigt... det handlar mycket om att få ett så stabilt grundspel att man inte släpper in de där enkla bollarna! Där har jag fortfarande en hel del att jobba med.

- Matchen? Jag tycker vi startade piggt, snabbt och bra utan att lyckas få in bollen och tappade väl sen lite tempo. Den andra perioden blev lite ryckig på grund av utvisningar bland annat. I tredje tog vi oss samman och fick några snabba mål, som egentligen avgjorde matchen.

- Sen var deras målvakt mycket bra, han gjorde en jättebra match. Han kom in och fick göra några kanonräddningar direkt och det är alltid skönt för en målvakt! Det handlar kanske inte om att göra jätteräddningar utan att man får en bra känsla i spelet.... det är nog otroligt viktigt för en målvakt. Sen är det nog så att det blir lättare, när man fått mer rutin, att släppa tanken på de misstag man kanske gör i en match och bara tänka framåt, på nästa situation. Målvaktsarbete handlar inte bara om räddningar och rörelse, mycket handlar om huvudet också, tror jag.

Matchens lirare - Mohamed Bangura efter matchen

Mohamed Bangura utsågs rättvist till matchens spelare i hemmalaget i den match som fjolårets två dominanter, AIK och IFK Göteborg, spelade denna söndag med placeringar långt från årets medaljstrid.

Mohammed inleder med att med tydlig stolthet berätta att han i morgon (måndag) reser till sitt hemland Sierra Leone, eftersom han uttagits till dess landslagstrupp.
Hur känns det att ha blivit utsedd till matchens lirare i AIK idag?
- Det känns alltid bra när jag spelar spelar, men det är svårt att vara riktigt glad, när vi förlorade matchen. Det är sorgligt när vi förlorar. Jag är tämligen nöjd med min egen insats, men det blir ingen riktig glädje, när vi förlorar.

Trivs du i laget och med dina lagkamrater?
- Ja, verkligen! Min uppgift är att göra mål och jag försöker alltid göra mitt bästa även om det inte behöver vara jag som gör målet, så blir jag ändå lika glad, när vi gör det.

Har du lärt känna dina lagkamrater tillräckligt för att känna dig trygg i din roll?
- På träningarna spelar vi mycket ihop och jag tycker att jag känner kamraternas spel ,spelstil och egenskaper med bollen... men det kommer naturligtvis att bli ännu bättre. Nu kan jag dem till kanske 80 eller 90%... men det blir snart 100%.

Känner du stödet från AIK-publiken?
- Jag både hör och känner det och det kommer ju säkert att bli ännu bättre när vi tagit oss till en bättre position i serietabellen.

Är du nöjd med att du valde attt gå till AIK?
- Ja absolut och det kan bara bli bättre, när vi börjar ta fler poäng och med de spelare vi faktiskt har, måste det bli så!

Tack Mohamed och lycka till i landslaget också!

Solnahallen inför seriestarten

Solnahallen tre dagar innan seriestarten, som sker på Hovet på lördag. Dessutom med två matcher: Balrog - AIK och Caperio Täby - Storvreta! Stockholmarna kan således se tre av seriens huvudfavoriter en och samma kväll!

Träningen blir intensiv och tempofylld, plus att man kör ett intensivt pass med fasta situationer. Av konvalescenterna deltar Ricard Norman och Mats Carlsson, MC dock inte under hela träningen. Intensiteten var alltså hög men alla hängde med, inklusive veteranerna Henrik Lorendahl och Andreas Fröberg. Den senare lämnar dock klubben för spel i Schweiz inom kort!
Schweiz, ja. Emanuel Antener, fjolårets nyförvärv från alplandet, ser riktigt bra ut även inför årets säsong och han pratar en mycket bra och avancerad svenska efter ett års vistelse. Kanske underlättar det att ha flera hemspråk!
Tjugotre spelare deltog under träningspasset.

Några korta kommentarer inför seriestarten hanns med:

Fredrik Djurling, tre dagar kvar till premiären, hur känns det?
- Bra... det är alltid kul med arenamatcher och i Stockholm även om det formellt är Balrog som spelar hemma... hoppas det blir mycket folk också!

Och att de sen hittar till Solnahallen också?
- Absolut, det hoppas jag! Självklart!
- Jag tror att vi vinner... det är alltid svårt inför första matchen att veta var man står formmässigt men det har känts allt bättre under de senaste träningarna... tempot och intensiteten höjs undan för undan... vi känns väldigt taggade i alla fall, sen vet jag ju inte var Balrog står just nu.

Förra året dominerade vi serien stort under hösten, medan vi tappade mycket, delvis p gr a skador, satsar ni på våren i år i stället?
- Jaa... förhoppningsvis har vi redan avverkat årets skador redan, men det vet man ju aldrig, men med den trupp vi har ska det normalt inte bli några stora problem. Vi har en mycket stark och bred trupp.

Kommer Hovets publik att få se tre av de fyra semifinallagen redan på lördag?
Laa det vet man aldrig.... men på pappret verkar det mycket troligt! Samtidigt vet man inte hur skador och annat påverkar även mycket bra lag under en säsong. Men visst känns det troligt!
Snart premiärdags, hur går det?
- Jag tror att vi vinner... med.. ja, 7-2. En ganska målrik match... det blir säkert hårt.. men vi kommer att dra ifrån lite grann mot slutet.


Alexander Egebrant, tuff, hårdskjutande och skicklig back hann också prata.
Taktiken i år? Spar ni det bästa till våren och tar det lugnare under hösten?
- Exakt!... Njaä vi har ju haft och har en del skador under försäsongen nu och vi hoppas att det blir mindre under själva säsongen i år.. sen har vi ju lärt oss en del av förra säsongen också.
Hur går det mot Balrog på lördag då?
-Ja, det är aldrig lätt att tippa... det blir nog rätt mycket mål... jag tror att vi vinner.. med 7-2.

Nu började skribenten misstänka att truppen hade kommit överens om ett matchtips, så det var säkrast att testa ytterligare någon. Valet blev lagets kapten Patrik Edgren.
OK Edgar, äntligen dags för en ny seriepremiär!
- Ja, det kan man väl lugnt säga. Månaderna före starten går man ju mest och ser fram emot att tävlingssäsongen ska börja.
- Visst är vi revanschsugna... fjolåters säsong slutade en vecka för tidigt... så är det bara!
- Målsättningen är likadan i år. Vi vill starta som i fjol, men att våren ska se likadan ut som hösten!
- Man måste räkna med att under en så lång säsong drabbas av både skador och sjukdomar, men vi har en så stark och bred trupp att vi ska kunna klara även det om de inte drabbar för många nyckelspelare samtidigt! Det är ju inte optimalt.
Hur går det nu i premiären då?
- Vi siktar naturligtvis på att vinna...det gör vi alltid.. resultat är alltid svårt så här tidigt...
Jag är lite nyfiken på siffrorna.
- Ja... säg 7-... 3!

Någon överenskommelse fanns tydligen inte, men en stor tilltro till det egna målskyttet finns uppenbarligen!

AIK lever !

Under en tid har min kommunikation med AIK varit problematisk, då ett antal intervjuer, artiklar och krönikor försvunnit på vägen!
Därför kommer jag successivt att lägga upp höstens material här, både fotboll och innebandy och även lite handboll. I fortsättningen lägger jag sedan löpande upp det jag skriver för AIK här. Och då i mer kronologisk ordning! Innebandyns hemsida ska också länka hit från hemsidan.

RSS 2.0