Svart dag för Stockholms fotboll

Händelserna på Söderstadion i går var tragiska. Precis som hösten -04 var för AIK. Tragiska för klubbarna, förstås, men också för fotbollen.

Det hjälper inte att det handlar om en liten klick huliganer, der är klubbbarna (och publiken) som får betala. Hur tänker de "supportrar", som förstör för den egna klubben? Det lär dröja år innan Söderstadion får se ett derby igen. Vad vinner Bajenfansen på det?
Annika Billströms planer på nya arenor för DIF och Hammarby ritas väl om till anstalter med elektriska stängsel!

Med tanke på domen -04 med följande regelskärpningar, torde det bli både allvarligt och kännbart för Hammarby och Djurgården. Klubbarna i sig är naturligtvis oskyldiga men de får betala. Förhoppningsvis kan man identifiera och straffa även dem som är direkt skyldiga!

Principen måste vara att de skyldiga ska bära ansvaret, inte brottsplatsen eller dess innehavare!

Bappe

Rättvisan är blind?

Eller är det bara SvFF, som håller för ögonen. Och i så fall, sina egna eller fru Justitias?

Henke Larsson fick två matchers avstängning för ett riktat slag mot en motståndare. Nirre Sandberg fick tre matcher för en arm i luften, som möjligen också var avsiktlig. Straffet var väl inte mycket att säga om. Men konsekvensen i de bägges olika straff är svårbegriplig. Eller är det fortfarande skånsk majoritet i den dömande gruppen?

SvFF har fattat ytterligare ett svårbegripligt beslut. AIK Webbradio har förbjudits sända från de allsvenska matcherna. Varför? Det är ju inga etersändningar utan det krävs en dator för att kunna följa reportagen. Inte minst för exilgnagare och andra utlandsbosatta, men fotbollsintresserade, svenskar har Webbradion varit en glädjekälla.
Tror SvFF att massorna stannar hemma i tusental för att sitta framför datorn i st f att vallfärda till rikets arenor? Kommer nästa steg att bli att hävda att föreningarnas hemsidor tar läsare från dags- och specialpress?
Det borde inte vara sannolikt, men SvFF har överraskat förut.

Bappe

Gefle-AIK - efteråt

Gefle har ju visat sig starka på framförallt hemmaplan. Nu har vi mött dem tre gånger under säsongen (med Norrtäljematchen) och har fortfarande ingen vinst!

Den första dryga halvtimmen såg det mycket bra ut. Gefle hann inte med, lyckades aldrig få kontroll över sitt eget spel och tre poäng kändes ganska givna.
Sen gjorde Makondele sitt snygga mål och vi tappade kontrollen för resten av matchen.
Fortfarande hade vi klart mycket mera boll, men bollinnehavet gav inte många chanser och inga riktigt stora. Vi tappade också mycket i passninsspelet, som ledde till missförstånd och rena felpassen. Men med tanke på Gefles hemmafacit, ska vi nog vara nöjda. Woxlins straffmiss räddade poängen.

Ingen av våra spelare gjorde väl sin bästa insats för säsongen. Jo kanske Moa, Mattias Moström, som jobbade kopiöst åt bägge håll och vid två tillfällen var millimetrar ifrån att skapa avgöranden. Hulsker gjorde också bra ifrån sig, även om han tidvis försvinner ur matchbilden. Han visade dock hur snabb han faktiskt är.

Det vore roligt att få se både Burgic och Gabi Özkan i en hel, eller åtminstone halv, match. Bägge är snabba, har bra blick för spelet och törs ta för sig. Vi kan inte klaga på bredden i trupen.

Dulee Johnson missade långt fler passningar än normalt. Konstgrässyndrom? Markus Jonsson hade två offensiva raider, som med lite tur kunde resulterat. Nirre Sandberg och Arnefjord hade större problem än vi varit vana vid. Fast det var nog mer Gefles förtjänst än konstgräsets fel!

Serieledning just nu, men det kan bli en tredjeplats, när hela omgången spelats. Men, handen på hjärtat, hur många hade förutsagt det så här långt in i serien?

Bappe

Gefle-AIK -90 min 1-1

I den 79:e minuten kommer Gabi Özkan in i stället för Hulsker. Rubarth provoceras av en Geflespelare, men får inget kort. Strx innan dess hade Gabi skapat en riktigt bra chans för Rubarth.

Våra uppspel blir mer och mer långa luftbollar och mycket lite av det konstruktiva spelet från första halvlek.

Ukalovic ger inte mycket till bortalaget.  Tre rejäla fällningar i den andra halvleken ger inte ens en frispark!

Tre minuters tilläggstid. Strax innan skapar Burgic och Moström en halvchans.

Bappe

Gefle-AIK - 75 min 1-1

I den 63:e minuten gör Markus Jonsson en bra löpning, slår in bollen till Burgic, som klipper till direkt - hårt och bra. En Gefleback räddartill hörna alldeles före mållinjen.
Strax  efteråt är Hulsker farligt framme.

Gefle skapar en minut senare också en hyfsad chans.

Rubarth fär ett gult kort, strax efter att Markus Jonsson skapat en riktigt bra och farlig sitation vid Geflemålet.

Gefle har tait över, delvis beroende på att vi stressar för mycket, har för bråttom.

I den 72:a minuten fäller Nirre Sandberg Makondele och Gefle får straff. Woxlin tar straffen och slår den över!

Hulsker får också ett gult kort efter en mycket sen tackling och är avstängd nästa match

Bappe

Gefle-AIK 1-1 - 60 min

Inga riktiga chanser under halvlekens första kvart, som avslutas med att Rubarth Och Burgic byts in i stället för Mendes och Wilton.

Både match och AIK har gått lite i stå

Gefle-AIK 1-1 i halvtid

På grund av en serverkrasch kommer här den första halvleken i sammandrag.

De första åtta minuterna var ganska trevande.

I den nionde minuten försöker Hulsker ett vägspel med Wilton men får tillbaka bollen av en Gefleförsvare. Han springer och vrickar sig förbi två försvarare och avslutar med en lätt chip förbi och över målvakten. 0-1.

Den närmast knappa halvtimmen domineras tämligen totalt av AIK. Hulsker sätter två bra nickar mot mål, men inget resultat.
I stället kommer Makodele fri efter en markeringsmiss och kvitterar i något som är närmast en Hulskerkopia!

1-1, trots ett stort AIK-övertag vad gäller bollinnehav.

Bappe

Gefle - AIK

I kväll kör jag på nytt bloggen under matchen. Det verkar inte vara några tekniska problem.
Lite beroende på händelseutvecklingen räknar jag med nya inlägg c:a varje kvart. Det känns mer angeläget nu, då SvFF tagit sitt tragiska beslut att stoppa webradion. Avgå SvFF!

Bappe

Vi är starkast när det skymmer, all den kraft som laget rymmer

Den här texten skrev jag fter att ha sett IFK Göteborg-AIK på Canal+. Den kom aldrig upp på aik.se, så jag lägger in den här.

Fast när man ser matcher på TV är det svårt att säga när skymningen faktiskt faller. Elbelysningen gör att övergången blir närmast omärklig.

AIK startade piggt och aggressivt de första tio minuterna i Götegorgsmatchen men sen tog IFK över och lyckades pressa oss tillbaka utan attt vi lyckades hindra dem. Det kändes lite virrigt i några perioder, men vi greps aldrig av panik eller förvirring utan försökte lugna ned spelet för att kunna börja vår vanliga speluppbyggnad utan att riktigt lyckas. Det kändes som om Göteborg var väl förberedda och inlästa på vårt spel. Framför allt hade de bra koll på Mats Rubarth och Wilton Figueiredo  vilket hämmade oss rejält.

Ledningsmålet i den 27:e minuten var logiskt och i halvtid kändes det nästan som en lättnad att det underläget inte var större. Tacka Stefan Selakovic för det!

När vi startade den andra halvleken med större säkerhet i passningsspelet och kontrollerat anfallsspel var det en positiv överraskning. Göteborg föreföll tro att matchen var avgjord och tappade större delen av sin tidigare aggressivitet och gjorde klart fler felbedömningar än tidigare.
Matchbilden blev under i stort sett hela halvleken den omvända mot under den första. AIK styrde spelet och behöll initiativet och motståndarna skapade få riktigt bra avslut.

Det kanske mest glädjande med matchen var att inte ens när vi bytt in tre debutanter ändrades vårt spel eller spelsätt. Det finns en förbluffande trygghet och kontinuitet i dagens trupp. Och visst var det roligt att se den inte särskilt reslige Daniel Mendes komma högst vid hörnan som gav kvittering.

Nebojsa Novakovic har ju sagt att vi har den trupp som ska bli riktigt bra om 2-3 år. Och visst känns det trovärdigt. Inte så konstigt kanske, men desto märkligare att det funkar så bra redan nu! Efter alla byten hade vi tre spelare på plan från förra årets trupp.OK, Jimmy Tamandi anslöt sig till höstsäsongen men då med en begränsad speltid. Imponerande!

Det  var återigen en samlad laginsats som gav en poäng. Kenny Pavey gjorde en riktigt bra insats på den ovana backplatsen, när han ersatte vår hittills genomgående jämnaste försvarare, Markus Jonsson. Både Mattias Moström och Mats Rubarth hade en del problem i första halvlek. De hade svårt att hitta luckor och motmedel mot Göteborgs taktik. Dulee Johnson fortsätter att imponera på Derek Boatengs position. Derek skulle förmodligen vara den första att applådera honom.

Daniel Tjernström spelar enligt min uppfattning en stor roll för lagets comebacksuccé. Han har en arbetskapacitet som är nästan osannolik och trots hans påstådda osnabbhet lyckas han nästan alltid hinna ikapp när han förlorar en duell på mitten. Han är också den som så gott som alltid är med både i det offensiva och defensiva spelet. Visserligen är han inte alltid den som syns mest, men det är trots allt viktigare att göra något än att synas. Han är den typ av spelare man inte gärna vill ha emot sig men gärna med sig.

Wilton Figueiredo skapar mycket, men försvinner också en del periodvis, men det han gör skapar möjligheter, som kommer att ge poäng under hösten även om man ibland önskar att han släpper bollen lite tidigare i anfallsspelet.

Sen kan man alltid önska att det ska släppa för Bernt Hulsker i avsluten. Han är tung och tuff att möta och skapar tid och utrymme för medspelare, men det känns som att det finns mer att ta av hos honom.

De tre debutanterna skötte sig bra, men fick varken tid eller möjlighet att skapa ett bestående intryck, men det kommer!

Bappe

Eftertankens kranka blekhet

Visst blev jag glad när Mendes gjorde sitt andra mål och tredje poäng på tre matcher, men minuten efteråt tyckte jag nästan det var synd! Mitt tips på en svartgul 2-1seger kunde gärna fått stå sig. Å andra sidan höll inte min förutsägelse att vi skulle ta över matchen heller riktigt. Kalmar kom igen i högre grad än vad jag trott innan.
Kul att Pavey fick sätta en hörna. Både hans hörnor och inlägg håller ofta mycket hög klass. Han var nog matchens lirare även i den här matchen.
Petter Wastå gjorde annars två tabbar som förlorade matchen för Kalmar. Den märkliga tjongningen som Tjerna förvaltade iskallt och skickligt och hans brist på rörelse vid Paveys hörna. Mendes mål kunde han inte göra något åt.
Oroande var det virrvarr som vid några tillfällen uppstod i vårt försvar. Det var ingen enskild spelares fel, men vad berodde det på? Bristande kommunikation? Eller oro efter den chockande starten?
Samtidigt - vinner vi såna här matcher trots mardrömsstart och ett antal tveksamma beslut, så finns det en rasande hög moral och vilja i truppen. Mycket kan gå fel, men tillsammans kan vi reda ut det. Och vi gör ju det!
En poäng upp till serieledarna (Grattis till första segern, Örgryte)! OK; Elfsborg kan gå om oss och kanske Göteborg men det är en tät serietopp och så länge vi tar poäng eller till och med vinner även de matcher, som vi kanske inte skulle klarat, så ser det ljust ut. För vi vet ju sen tidigare matcher att det finns en stor potential och en än större vilja, Det kan räcka långt.
Det första huvudmålet kan sägas vara uppfyllt redan nu: att återetablera AIK, som ett stabilt allsvenskt lag!
En bra början på något kommande stort! Även om det kan dröja något/några år!

Bappe Bjuggren

Kalmar FF - AIK 1-3

Dulee har vaknat upp mer och mer i den andra halvleken. AIK spelar nu mest för att hålla segersiffrorna. Nicklas Carlsson är på väg in.
Dulee missar en framspelning till Pavey i 86:e minuten, tyvärr. Därefter sker bytet. Saraiva ut, Nicklas in.
Kalmar trycker på intensivt, Kim Larsen fäller Tamandi och får en varning. Mats Rubarth har inte kommit med mycket i spelet, men visat upp sin förmåga att hålla i bollen, när han nån gång fått den.
Tjerna får en skottchans, tar den, men den här gången klarar Wastå
I den 90:e minuten löper Rubarth bra, hittar Mendes framför mål, som sätter trean. 1-3!
På övertid borde Kalmar reducerat efter lite försvarsschabbel, men skottet blir lamt i famnen på Örlund.

Kalmar FF - AIK -77 min

I 62:a minuten får vi en frispark, som når Dulee, som inte får kontroll på den. Det går lite tugnt för Dulee i dag.
Spelmässigt har vi ett visst grepp om matchen, men det känns inte säkert.
I 65:e kommer vårt första byte då Mendes ersätter Wilton. Strax efter tvingas Örlund till en bra räddning.
Mendes håller i och täcker bollen föredömligt, men skottet blir inte lika bra i den 70:e minuten.
Kanske dags att sätta in Rubarth i stälet för Hulsker, som inte haft någon stor dag. Och i den 76:e minuten är bytet på gång!
Rubarth börjar tyvärr med att tappa en bra passning, möjligen beroende på halkan.

Kalmar FF-AIK -60 minuter

Kalmar inleder offensivt, men för ivrigt..Försöket blir till en offside. Strax efteråt prövar Wilon ett skott från utkanten av straffområdet, men det går en bit utanför mål. Tjerna och Pavey jobbar outtröttligt. Efter 50 minuter får Wilton i väg ett bra skott, som Wastå får sträcka ut ordentligt för att klara.
Minuten senare slår Kim Larsen ett br inlägg, men Kaldners nick går utanför. Inget problem för Örlund.
Kalmar har svårt att komma till avslut, får ibland lägen men det blir mest sidpassningar. Wilton är rörlig och svår att ta. Även Márcio Saraiva har gjort en riktigt bra match så här långt.

Kalmar FF-AIK -45

Efter den oerhört virriga inledningen har vi styrt upp spelet och Kalmar får inte als samma öppningar i anfallsförsöken.
I trettionionde minuten får vi en ny vänsterhörna, som rensas ut och blir till en kontring, där en KFF-are blir fri med Örlund, men skjuter högt över. Riktigt dåligt.
Spelet böljar fram och tillbaka utan att ge några riktiga chanser. AIK-försvaret spelar åter lugnt och metodiskt. Det verkar blött och möjligen är underlaget halt.
Stämmer mitt tips från häromdagen är det alltså slut på målgörandet!

Kalmar FF-AIK -30 minuter

I 28:e minuten får vi en ny hörna. Kenny Pavey tar den från vänster. Fyra Kalmarspelare missar bollen som går in i mål! Härligt!

Kalmar FF - AIK -18 minuter

Kalmar FF chockstartar med ett ledningsmål i inledningen och var riktigt nära att öka i den sjunde minuten, men lobben går tack och lov i stolpen och vi kan rensa undan.
Kalmar får komma till avslut fter avslut. Efter lite drygt 8 minuter tvingas Örlund till en räddning till hörna.
Först efter nästan elva minuters spel lyckas vi skapa en halvchans.. Annars är det inte många passningar som når en medspelare. Kalmar rör sig mer och snabbare.
1-1 kommer överrasande i den sextonde minuten, efter det att Kalmars målvakt lämnat målet öppet. Daniel Tjernström slår till direkt och i mål!

Inför Kalmarreturen

Trots en inte klockren insats på Råsunda vann vi hemmamötet mot Kalmar FF. Nu vänder serien så det blir ett nytt möte, fast i Kalmar. Svårt? Ja, säkert. Omöjligt? Nej naturligtvis inte!

KFF, som vid tidigare allsvenska sejourer ofta haft det tungt och svårt att etablera sig, förefaller ha en bättre organisation och ett tryggare spel och har helt klart kapacitet att slåss om medaljplatserna. Åtminstone de lägre valörerna. Vi har ju mött dem 2½ gånger förut under sommarmånaderna och bara lyckats i hemmamatchen.

Jag tror ändå att chansen att vi ska ta tre poäng är god. Vi har ett till delar nytt lag/uppställning, men det håller på att sätta sig och utvecklas i positiv riktning. Både Burgic och Mendes har klar matchvinnarkapacitet. Det handlar nu om att lära känna sin omgivning.

Ännu vet jag inte hur trupen ser ut, eller om skador har läkts eller tillkommit, men det känns inte som om vi är svårt beroende av någon eller några enskilda spelare utan styrkan finns i bredden och spelsystemet.

1-2, kanske? Kalmar tar ledningn under de första 15 minuerna, men sen tar vi successivt över.