En legendar lägger av - Henrik Lorendahl

Den här avskedsintervjun gjorde jag med Henke i somras. Kanske blev den för lång - den har inte kommit upp på hemsidan, men Henke är värd att både minnas och lyssna till, så här är den

Henrik Lorendahl har en lång innnebandybakgrund. Karriären startade i Grimsta AIK/Väsby IF och gick sedan via Järfälla IBK, Fornudden IB till AIK, dit han anlände inför säsongen 2000/-01. Där har han stannat och blivit en klippa utom under säsongen 06/07, när han gjorde en sejour i Grasshoppers Club Zürich.
Han har vunnit allt som finns att vinna, ja, så när som på Ligacupen som ju spelades för första gången den gångna säsongen.
Henke har intervjuats ett antal gånger, har varit matchens profil regelbundet och alltid varit ett oerhört tacksamt intervjuobjekt. Öppen. tydlig och orädd, är alltid intensiv och har både humor och självinsikt. Möjligen har han en tendens att underskatta sig själv och sin betydelse för laget. På planen kan han verka förledande cool, men när man pratar med honom är det intensiteten och den absoluta koncentrationen man minns. Han ställer också gärna upp för en tack- och avskedsintervju, när vi lyckats hitta en tid då bägge kan.


Första frågan blir naturligtvis, när bestämde du dig för att "nu är det nog".

- Det var ganska tidigt... i december hade jag ett avstämningssamtal med Lasse (Granqvist) och då tog jag upp det, fast egentligen bestämde jag mig den dag jag visste att vi skulle få vårt andra barn. Då kände jag att nu är det dags för famlijen att inte hela tiden få stå tillbaka... man vill ju inte hela tiden spela på lånad tid liksom, det är ju så det är. Det är ju så i Innebandyn, som ju inte är ett heltidsjobb, annat får stå tillbaka. Men nu har det varit så länge nog. Ville, vär äldsta, är så pass stor nu, så det skulle kunna gå, men det är de två första åren som är tyngst och mest bundna och nu ska jag kunna delta mer. Dessutom bytte jag jobb, när vi kom tillbaka från Schweiz, jag gick från teknik till sälj och för mig var det ett stort steg att ta och det kräver också sin tid. som jag ju inte alltid haft.

- Fast det ska ju sägas, att innebandyn är inte något jag ångrar, inte ett dugg, så när som familjen är det det bästa som hänt mig, helt klart.

Ingen nedvarvning på lägre nivå då?

- Njaaa... vi har snackat lite om det och varit på gång ute i Väsby då... med en massa kompisar jag spelat med under åren, men det funkade inte riktigt... vi blev för få helt enkelt... det kostar ju lite att starta ett lag... både tid och pengar. Däremot kommer jag nog att träna lite under försäsongen.. för konditionen och hälsan då... med AIK och kanske Grimsta AIK, som avtåndsmässigt passar bra (Henke har kontoret i Sundbyberg)... i alla fall fram till augusti/september, då vi väntar nästa barn... fast träna kommer jag nog aldrig att sluta med.

Så det var inte besvikelsen efter finalförlusten?

- Nej... det ska faktiskt bli kul att se det nya AIK!
- Visst var det tungt med förlusten, det var ju lite en chans för oss äldre att ta ett andra guld, ja inte bara oss äldre, utan med det här laget och den stomme vi haft ganska länge nu.
- Det händer ju en del över några år. När jag kom till AIK fanns en grundstomme, som varit aktiva och spelat i flera år, av dom finns inte många kvar nu (Henke blir nästan nostalgisk och tänker högt: Gunnarzon, Fröberg, Gurra, Pelle...), det fanns många och många var också starka ledarfigurer... sen har det ju kommit spelare under årens lopp som tagit över med bravur och så kommer det alltid att vara. Det går i cykler, några försvinner, andra kommer och gruppen förändras lite men anpassar sig och funkar.
- Nu ska man satsa på de unga, som t ex Stoffe (Svanberg), som jag tror mycket på men det finns flera med ledaregenskaper, och låta dom ta över.

Vi kommer in på finalförlängningen och straffavgörandet och Henke kopplar direkt till Champions League-finalen kvällen innan. Han är mycket tydlig med att han, som många andra t ex jag, tycker det är ett ovärdigt slut på en stor final. Naturligtvis ska man spela tills ett avgörande faller. Förr eller senare gör det det. Förmodligen dessutom snabbare i innebandy än i fotboll! Hur ofta är en hel innebandyperiod mållös? Vi är också överens om att det inte bara är av godo med TV:s allt större inflytande över när och hur matcher ska spelas. Ekonomin styr mer och mer över även de "fattigare" sporterna.

Ditt bästa minne under alla dessa år?


- Det är SM-guldet! Jag kan berätta hur jag laddade upp inför finalen. Jag hade ju spelat i flera lag i Elitserien innan jag kom till AIK, bl a Fornudden. Sen skulle vi i AIK möta Balrog i SM-finalen och det var stort bara det att spela SM-final på Hovet. Det var ju en helt annan typ av arena än dom vi normalt spelade i. Vi förlorade och det kändes tungt. Fast Balrog hade ju varit i final året innan och förlorat, så det var väl deras tur nu då. Året därpå var det Warberg i finalen och vi förlorade. "Torsk nu med och vi kommer aldrig att vinna guldet", så kände jag. Jag tror inte folk och fans förstår hur tungt det var. Det kändes så onödigt, som att vi gav bort ett SM-tecken. Det blev ju en SM-final även det tredje året i rad. Det var förresten riktigt nära att jag lade av efter Warbergsförlusten, mycket p gr a omständigheterna. Vi hade fått barn, gift oss och flyttat in i ett nytt hus, ja det var så mycket viktigt runt omkring. Så när jag ändå fortsatte, så körde jag stenhårt från försäsongens start och hela vägen. Jag ville verkligen vinna. Bruno var ny tränare. Ja, ni minns ju hur det var... struligt på många sätt, tränarbyten och de flesta trodde väl att det var kört för säsongen. Sen tog vi oss samman, klarade slutspel trots allt strul och gick hela vägen. Det kändes stort, inte bara för guldet utan för allt vi ändå gått igenom på vägen dit.

- När jag stod där med ett efterlängtat SM-guld och den känsla det gav att ta på sig guldtröjan, var det faktiskt Ray Bourke jag tänkte på! Han var väl 44 år, hade spelat hockey hela livet och nu fick han guldet. Jag förstod att min känsla bara var ett uns av vad han kände då.

-Det var en lättnad att vinna den finalen och sen kände jag inte det där riktiga suget... det var bara sjukt skönt.

- Ett annat starkt minne var VM-finalen 2002. Det tryck som den finska publiken skapade i den matchen var makalöst, vi spelade på färre mannar i finalen, jag var bänkad, men upplevelsen var otroligt mäktig. En sjuk känsla. Det var ju en häftig stämning i Globen 2006, men det går inte att jämföra med Finland 2002. Det är få förunnat att få uppleva något sådant.

Har du någon/några favoritmedspelare under dina många innebandyår?


- Jag har ju spelat med flera olika backpartners, kanske mest med Fischer. Jag spelade ju med honom i yngre år, som center också! Det har alltid funkat bra med Fischer, men jag hade några jättebra år med Koffe (Kranberg) också. Förutom dom då, så var det ju några år med Pelle (Svensson)-Gurra (Ericsson)-Conny (Vesterlund). Och de åren var kanske den roligaste tiden.. allt gick som på ett band... man visste precis vad alla skulle göra i varje moment. Det fanns nästan inte en centimeter på banan, som folk inte visste var de skulle stå, när vi hade bollen. Jag har mina medspelare att tacka för mycket.. skickliga passningsspelare som Pelle och Conny som gjorde att man kunde vara med i det offensiva spelet. Sammansättningen av den femman var helt genial. När Pelle sen slutade, så föll det ju lite... det blev en annan typ av spel. Det känns lite orätttvist att bara nämna en fem, sex spelare bland alla de enormt bra spelare man spelat med och mött, men det blir ändå de man spelat mycket och tätt med.

Jag har i några år gjort intervjuer med de nya spelarna och de har alla sagt att de känt sig välkomna och accepterade. Det är naturligtvis en styrka för ett lag när det är så?

- Ja, absolut. Att komma till AIK... det är alltid lite nervöst att byta klubb... men att komma till AIK är speciellt. Det är en storklubb, det skrivs om AIK, det finns enorma förväntningar och det vet man som ny. Och det är väl ganska naturligt, att vi som levt med det här och vet hur det är, visar att de nya är välkomna till oss. Sen är det ju upp till dem att visa att de hör hit. För spelare som kommer från andra orter, t ex Varberg då, de har inte samma problem. Stockholm är en storstad, det finns massor av sporter som konkurrerar om publiken, det finns t o m flera storsporter inom samma klubb. Så är det ju inte ute i landet. Och det har ju funnits enstaka spelare som inte passat in. Inte för att det varit fel på dem, men att de inte förstått och orkat med skillnaden mellan en storstadsklubb och den mer skyddade småstadsklubben. Sen är det ju också så att man måste ha ett visst ego för att lyckas, men ändå aldrig sätta sig själv före laget.

Om du jämför den kommande truppen 2008/09, så långt den är klar, med den du lämnar?

- Nu har ju Uffe (Hallstensson) varit här ett år. Han är oerhört kunnig och har många idéer. Det första året hade han ett "färdigt" lag och kunde inte förändra eller få in de idéer han faktiskt har. Nu blir det några förändringar, han känner och är etablerad i klubben och kan gå vidare med sitt bygge på ett annat sätt än förra året. Nu vet han förutsättningarna och kan börja plantera alla sina idéer.
- Jag borde nog säga att jag inte tror på guld i år, fast jag tror att chanserna är goda, men jag hoppas att Uffe får tid att jobba långsiktigt och plantera och utveckla de idéer han har och kan förmedla. På sikt skulle det ge klubben oerhört mycket, men kanske också minska chansen till ett guld i år.
-Jag tror att innebandyn håller på att förändras. De nya och yngre lagen har insett att för att slå de etablerade storheterna måste man spela på chans i högre grad än vad som varit vanligt och de börjar alltmer att göra det. Det spelet gör också att spelarna måste vara starkare fysiskt för att orka och hinna med i förflyttningarna och vi är på väg dit. Jag hoppas att AIK ska kunna hänga med i utvecklingen och jag tror på det. Det kommer nog att bli mindre låsta positioner och ett friare spel i innebandyn framöver.
- Jag hoppas också, inte minst med tanke på vad jag nyss sa,, att de yngre spelarna i truppen verkligen får chansen till spel i Elitserien.

En framtida tränarkarriär, känns det aktuellt?

- Nej, det gör det inte. Dels har jag ett bra och kul jobb, men också för att det nog skulle passa mig bättre att jobba med individuell utveckling i så fall.
- Jag tycker att innebandyn - inte minst förbundet- borde bli bättre på att sälja sig och planera framåt. I dag är det så att det kostar, rent ekonomiskt, mycket att spela i t ex landslaget. Här borde förbundet planera framåt, kontakta arbetsgivarna för t ex tilltänkta VM-spelare, tala om att det här innebär så här mycket frånvaro och att det faktiskt kan ge PR och goodwill till företagen. Det här skulle ju underlätta mycket för aktiva i alla sporter, där du inte är anställd för att spela eller idrotta.
- Nej inget tränarjobb för mig... nu ska jag bara koppla av och sitta på läktaren och njuta. Fast... det kanske vore kul med en veteranmatch i pausen.....!

Tror du att det kommer det att bli möjligt att leva på sitt innebandyspel i framtiden?


- Jaaa... jag både tror och hoppas att möjligheten finns, men jag tror att det kan ta sin tid. Det tog många år innan fotboll och ishockey kom så långt i Sverige. Det handlar nog också om en generationsväxling, inte bara bland spelarna utan också ledare och inte minst de som bestämmer i förbundet.
- Ett måste för sportens utveckling är också att vi får fotfäste i flera länder. Konkurrens och bredd gynnar alltid en sport och gör att den både växer och utvecklas. Möjligheten är ju av naturliga skäl större för inne- än isbandyn!


Tack Henke och njut av din ökade lediga tid och vet att vi är många som kommer att känna saknad !

Bappe

Vinst via vacker vändning

AIK startade matchen i ett högt tempo med en glädjande rörlighet. Bl a hade Jorge Ortiz en bra frispark strax över mål efter ungefär 5 minuters spel. Det kom därför som en kalldusch när Örebro efter drygt 12 minuter tog ledningen, när Stefan Rodevåg gick upp och snyggt styrde in bollen över Maanoja med huvudet, 0-1. Tomi Maanoja hade tagit ett par steg ut och kom helt på mellanhand när nicken kom.

Resten av halvleken blev sen mest en svartgul jakt på en kvittering. Vi skapade några hyfsade möjligheter, främst på inlägg mot mål, men spelarna som försökte få in bollen var hela tiden någon decimeter ifrån att nå fram. Det var bara efter 34 minuter, när Miran Burgic sköt, som kvitteringen kändes riktigt nära. Bollen gick dock i stolpen och ut. Marginalerna var inte på AIK:s sida.
I stället skulle ÖSK, några minuter före pausen, vara skrämmande nära en utökad ledning efter först ett friläge, som Maanoja räddade med en fin parad och direkt efter gjorde likadant på returen. Bollen var då på väg in men Nisse Johansson fläkte sig och luyckades på mållimjen få tårna på bollen, som via stolpen gick ut och slogs bort av försvaret. Mycket nära 0-2 var det.

Den andra halvleken skulle i stort sett bli en lång AIK-press, som inleddes direkt med att Tjerna, nästan nere vid ÖSK:s kortlinje, slår en boll snett inåt till Burgic som skjuter direkt och får se bollen gå via stolpen ut mot sidlinjen. Väldigt nära var det. Kvitteringen skull dröja ytterligare 8-9 minuter, då Tjerna slog en bra hörna från vänster, som hamnar hos Ivan Obolo, som med huvudet styr in den i bortre nätgaveln, 1-1
Drygt fyra minuter senare kommer det efterlängtade ledningsmålet. Markus Jonsson löper upp längs högerkanten får en smörpassning från Obolo, ser Kenny Pavey, slår en väl avvägd boll, som Kenny närmst springer in i mål. 2-1.

ÖSK försöker resa sig men orkar/klarar inte att få ihop ett samlat spel som kan ge några klara chanser. AIK har framförallt ett par farliga hörnor från vänster, även nu lagda av Tjerna. Walid Atta är t ex mycket nära sitt första allsvenska mål. Men det skulle inte bli några fler mål. Ja, ett blev det faktiskt, dock bortdömt för offside. Och visst, CH Jagne stod offsidetill vänster vid det bortre hörnet av straffområdet, men bollen kom aldrig dit, då en Patrik Anttonen bröt bollbanan med huvudet och styrde in bollen vid främre stolpen! Då hade domaren redan blåst!
Det var inte det enda lite märkliga eller förhastade domslutet  denna kväll. Även linjedomarna hade en något nyckfull afton. Fast det drabbade de bägge lagen i ungefär samma grad i alla fall.

Tidvis såg det riktigt bra ut spelmässigt i den här matchen, men i några lite längre perioder föll vi tillbaka i det alltför orörliga spel som vi dragits med rätt ofta detta år. Men det blev ändå inte så krampaktigt, som det ibland sett ut i tidigare matcher.

En lättnad var att vi i alla fall lyckades vända ett underläge till seger, vilket jag inte kan minnas att vi gjort tidigare denna säsong.
Publiksiffran 7420 personer var väl inte någon höjdare.

Rikard Norling var lättad och smått skämtsam vid presskonferensen. På frågan pm varför hde bytt in Anchèn, som ju har varslats om hans kontrakt inte förlängs, sade Norling att så är det, men han är fortfarande AIK:s spelare och beslutet är ju inte genomfört ännu utan det kan bli diskussioner om en ev fortsättning.

Efter matchen träffade jag Arash Talebinejad, som snart ska spela allsvenskt kval med BP. Han såg glad ut, gratulerade till segern och till det offensiva spelet.
Lycka till i kvalet, Arash!

Bappe

AIK vände mot Tallen

AIK slog överraskande Tallen med 22-20 i division två östsvenska södra. Efter en tam inledning vände man matchen i andra halvlek och gav Tallen lagets första förlust.


AIK-Tallen 22–20 (10–13)


AIK: Sofia Mattsson 6, Åsa Berndtsson 3, Sofia Thörewik 3, Ida Sarström 2, Elin Economen-Olsson 2, Jeanette Dagson 1, Emelie Ahlin-Andersson 1, Hanne Marie Pedersen 1, Mari Sveen 1, Lisa Selberg 1, Carolin Maaninka 1.


Tallen: Li Ekroth 7, Fanny Biehl 4, Jessica Lindau 4, Susanne Svalner 3, Inke Thors 2.


Domare: Bo Christoffersson och Roger Göransson.

 


AIK kom närmast från en förlust mot Örebro med 36–19 och Tallen från en seger mot tippade serieettan RP från Linköping med 24–18. Så söndagskvällens match i Solnahallen kunde väl bara sluta på ett sätt? Eller…

 

AIK började matchen tamt men höll ändå jämna steg med Tallen, då motståndarna också slarvade i anfallet och släppte till enkla mål bakåt. Men efter tio minuter började bortalaget dra ifrån och ledde med 8–5. Efter en kvart var ledningen 10–6 och förhandstipsen var på väg att slå in. Men ungefär då, i mitten av första halvlek, hände något med AIK:s försvar. Aggressiviteten, som dittills varit helt frånvarande, började infinna sig. Framför allt var det Sofia Mattssons förtjänst. Hon visade vägen genom att lämna sexmeterslinjen och smälla på motståndarna. Andra följde efter. Och ett lyckat försvar ger oftast också ett bättre anfallsspel. Så resten av halvleken höll AIK tremålsunderläget och halvtidssiffrorna skrevs till 10–13.

 

Till andra halvlek hade repekten för motståndarna släppt helt och AIK gick från 10–13 till 13–13. AIK hade mer på gång men fyra raka räddningar från Tallens målvakt Kim Boijsen hindrade hemmalaget från att gå ifrån i målprotokollet.

Men AIK släppte inte initiativet på hela halvleken. Tallen kom ifatt vid några tillfällen men aldrig förbi. Svårast hade AIK-försvaret med mångåriga elitseriespelaren Li Ekroth som också blev bästa målskytt i Tallen med sju mål.

AIK kämpade bra hela andra halvlek igenom och mest hände det i anfallsspelet när Sofia Mattsson och Sofia Thörewik var inne samtidigt. Åsa Berndtsson på vänsterkanten kämpade också till sig både tre mål och en straff.

Framhållas måste också målvakten Mie Henriksson som kom in i första halvlek och stod för ett par avgörande räddningar i andra.


AIK:s mål: 7 genombrott/kombinationer, 5 skott, 4 kontringar/snabba uppspel, 2 linje, 2 kant, 2 straffar.

Tallens mål: 10 skott, 4 kontringar/snabba uppspel, 3 genombrott/kombinationer, 3 kant.

 

Anders Lindén




Micke Hjelmberg efter säsongen

Jag träffar Micke på AIK:s kansli för en avrundande intervju efter en säsong, som avslutades med en match, som skulle kunna ge sluspel om alla resultat stämde i övriga matcher, men också skulle kunna innebära nedflyttning till div 1. Nu blev det varken himmel eller pannkaka.

 

Avslutningen blev lite av en antiklimax?

- Jaa, men... det känns faktiskt helt okej. Man ska vara medveten om att det med fyra omgångar kvar av serien såg mörkt ut. Då handlade det i fösta hand om att överleva, att hålla sig kvar! I och med segrarna mot först Assyriska och sen bortamatchen mot Degerfors, som var en kniven-på-strupen-match, vi visste att de var obesegrade hemma och låg tvåa i serien, vi gör en fantastiskt bra insats och vinner med 2-1, hade vi allt i egna händer. Det var en fantastiskt skön känsla. Dessutom hade vi då chansen till slutspel, även om vi inte hade det i egna händer utan var beroende av andra resultat.

- Under den avslutande matchen hade vi folk i Västerås, som följde deras match mot Assyriska, liksom på Kanalplan för rapporter från Hammarby - Djurgården. Det var de två matcherna, som kunde påverka vad som skulle hända med oss.

Matchen mot BP. Vi gör en bra första halvlek, skapar något mer än dom, men i slutet av halvleken sätter de ett ledningsmål. Vi i ledningen visste vad det stod i de övriga matcherna och att slutspelschansen var närmast obefintlig, då Västerås ledde med 3-1. I det läget var vi klara för fortsatt spel i J-allsvenskan men samtidgt utanför slutspelet.

- Vi kände detta under den andra halvleken och jag tror att spelarna förstod det, att de kunde läsa av oss. Vi gör några offensiva byten för att förändra matchbilden, men är kanske inte så pushande att de tror att chansen till slutspel finns. Jag tror att det var så.

- Vi höll oss kvar och det är vi jätteglada för. Vi tog oss inte till slutspel och det är alltid tråkigt... men vi spelar i Juniorallsvenskan nästa år.

 

Vi får då behålla större delen av truppen?

- Ja, flertalet spelare är ju födda -92 och -91 och de blir kvar, i alla fall merparten och sen kommer det in nya i den åldersklassen, kanske till och med 93-or. Däremot så är det en handfull födda -90 i årets trupp och de bör gå vidare, även om de med den nya åldersgränsen skulle kunna fortsätta. Men efter 3, 4 eller 5 års juniorspel, menar vi att de bör gå vidare till seniorfotboll för att få bästa möjliga utveckling.

- Så nästa år har vi en trupp födda -91, -92 och troligen några -93. Det blir en ung och spännande trupp.

- Eftersom majoriteten av årets trupp kommer att finnas kvar har vi en bra grund att bygga på.

 

Vad kommer den höjda åldersgränsen (19 i st f 18 år) att innebära?

- Det är svårt. Jag kan tänka mig att lag med en mindre ungdomsverksamhet behåller 19-åringarna, nu när det går... men det vet man ju inte.

- Ur talangutvecklingssynpunkt tycker jag att det är synd med den ändring man gjort. Det betyder att man behåller spelare i juniorfotbollen, som borde kunnat utvecklas i seniorspel, fast kanske i andra klubbar. Vi vill och försöker ju se: var mår den enskilde spelaren bäst av att spela? Och jag är personligen övertygad om att är man 19 år och har ingått i AIK:s juniorverksamhet i tre eller t o m fyra år, så ska man få nya utmaningar, då ska man in i seniorvärlden.

 

Fast vi har väl också en större bas att hitta spelare bland?

- Jo, visst är det så. Och det kan naturligtvis innebära att det sett till resultaten kan bli en liten nackdel i Juniorallsvenskan, men sett till de enskilda spelarnas utvecklingmöjlighet, tycker jag att vår modell är helt rätt.

- Sen fick jag i går veta att man utökar J-allsvenskan (Norra och Södra) till 12 lag i st f 10, vilket jag inte visste, så Assyriska blir alltså kvar i Allsvenskan. Jag tycker att det är en fördel med fyra matcher till i serien. I år började ju serien väldigt sent och slutade tidigt. Säsongen blev väldigt kort och det är synd, men nu blir det alltså bättre.

 

Är det någon/några i årets trupp du kan se spela i Väsby i fortsättningen?

Ja, det kan jag tänka mig... kanske inte direkt. De kanske behöver börja i t ex en division-2-klubb för att känna och förstå skillnaden i tempo och fysik mellan juniorspel och åldersoberoende seriespel. Titta på Chrille Eriksson, som ju inte var högaktuell för spel iVäsby under våren utan spelade för Sollentuna i div 2, men sen fick och kunde ta chansen i Superettan under hösten. Det är just de matcher han fick i div 2 som nu gör honom konkurrensfähig i Väsby. Hade han varit kvar hos oss i juniorerna hade han fått göra samma resa, fast ett år senare.

- Det som är så fantastiskt kul med Chrille under hösten var att han inte gick in för att göra bra ifrån sig och framförallt inte göra bort sig, utan han gick in och bidrog i och till spelet, han gjorde inte bara sitt defensiva jobb utan skapade något även offensivt.

 

Årets säsong då. Är det någon eller några spelare, vars utveckling glatt dig speciellt?

- Tittar man på våra yngsta spelare tycker jag att framförallt Nicklas Maripuu och Adam Modin har gjort fantastiska framsteg. Nicklas har ju i stort sett haft en fri roll på mittfältet och också varit vår bäste målskytt! Ändå har han ju p gr a landslagsuppdrag inte spelat alla matcher. Adam har ju spelat mest mittback och gjort det strålande. Annars är det kanske en annan spelare, som har tagit det största steget i sin utveckling och det är Christoffer Orfanidis. En klok, spelskicklig mittfältare, som också har en fantastisk bollbehandling. Han har överraskat mig väldigt positivt och jag tror hans utveckling nästa år blir ännu bättre!

 

Du låter förhoppningsfull inför den kommande, nya, Juniorallsvenskan.

- Det är jag , jag tror det kan se riktigt bra ut nästa år och jag ser verkligen fram mot att jobba med de här spelarna inför nästa års säsong.

Bappe


Härligt hockeylaget!

Det är skönt med glada nyheter också. Hockeylirarna slog Leksand med 3-2. För mig var det en glad överraskning. Grattis grabbar!

Vi lider med dig Ricard, ta det lugnt och välkommen tillbaka

Redan när jag såg Ricard ligga i smärta och sen varligt ledas ut från planen, misstänkte jag att det kunde vara riktigt illa. Ricard är inte den som känner efter först, blir han liggande, då handlar det om smärta.
Förra säsongen var han borta första halvan, på grund av en långresa, och riktigt ikapp kom han inte sen. Det blev ovanligt lite speltid för hans del.
I höst har det sett annorlunda ut. Ricard har varit bra från början och sedan sett bättre och bättre ut. I gårdagsmatchen mot Warberg var han en av våra mest konstruktiva lirare, tills korsbandet gick av.

Operation väntar och sen upp emot 6 månaders konvalescens. Jag hoppas på ett gott läkkött och ser fram emot att träffa Ricard i Solnahallen, även om han får vara på fel sida om sargen.
Lycka till med operationen och god bättring.

Bappe

Warberg-AIK 3-3, sudden death

Första skottet Warberg, Linus klarar lätt.
MC tappar bolli farligt läge. Vi reder upp det.
Linus räddar skott från Canestam.
4.45 MC frispelas, men missar lyftningen över Sjögren.
5.00 Matchenslut 3-3

Warberg-AIK, tredje perioden, 3-3 (1-2)

Jihdeb missnöjd med spelet i den andra perioden, framförallt sitt eget! Han har ovanligt nog missat ett par frilägen. Han anbefaller skärpning, samtidigt menar han att Warberg spelar bättre nu än i EC.
Går vi ner på två femmor i tredje? Beror kanske på om Norman kan fortsätta matchen,
Skott andra perioden Warberg 5, AIK 14!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

2-2 Karl-Johan Nilsson efter Koffes lysande förspel i  periodens inledning.
Norman lindad och inget mer spel i dag.
Lysande inspel av Karl-Johan till Jihde, Sjögren gör en sanslös fotparad.
Edgar nära mål, men Sjögren där igen!
Vi kör två femmor. Domarna släpper det mesta.
c:a10,  2-3. Jihde!
11.55 Nära AIK-måligen.
13.00 Warbergsskott men Linus räddar.
13.50 3-3, Jimmy Persson när våra backar går isär.
5 minuter kvar
15.50 Ny jätterädning av Sjögren vid Kim Nilssons friläge. Kim gör allt rätt, men Sjögren också!
17.14 Fischer fälls på väg framåt.Frislaget resultatlöst.
Trippelräddning av Sjögren.
Matchen slut. 3-3. 5 minuter sudden väntar.


Warberg - AIK, andra perioden, 2-1 (1-O)

1.10 Linus bra rädddning på farligt Warbergasskott.
2.50 bra spel Wiinamäki-Norman, skottet täcks.
4+ Friläge igen Jihde Sjögren ner och täcker.
6+ Vår tredjjefemmaskapar ett par heta chanser bl a en boll i stolpen(?)
Lugnare tempo, vi förrsöker spela mer systematiskt.
8+ Bra skott, Sjögren räddar.
9.30 slarvig pass Myran, men vi reder ut det.
Klart lugnare period jämfört med första, litet svartgult övertag, men ont om farliga.
Edgar bra fram men blir fasthållen, 2 min för Warbergs Joakim Andersson.
Fischer skjyter, men Sjögren tippar, möjligen via ribban, ut.
Skott Fischer räddas av Warbergsklubba, lång boll till esam Carnestam, 2-1 i spel 4-5. Vi hade ingen hemma, Linus chanslös.
Jihde nära kvittering, bollen studsar upp och nero slås ut. 
13+ AIK fulltaligt och Warberg nära nytt kontringsmål.
Norman får smäll i duell. Knät? Hjälps av banan. Ser inte bra ut, han har rejält ont. Ses över. Stort skottövertag AIK. Sjögren har varit riktigt bra.
Djurling friläge, bra skott, men Sjögren klarar.
Warberg gör enda målet i perioden, som annars varit AIK;s spel- och chansmässigt.



Innebandy Warberg-AIK, 1-1 efter första perioden

Ulf Hallstesson ser fram emot kvällens match.  Viktigt attanvända energin mot världensbästa kontringslag, Tre av Warbergs bästa spelar inte. Bl a Magnus Svensson,
Linus Blomqvist står i mål. Ron Sjöblom åter på backposition.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Tidigt skott Warberg, Linus klarar.
3´nytt farligt Warbergskott igen. Linus tipparbollen över.
AIK lite avvaktande, Warberg går på tidigt ledningsmål.
Vår tredjefemma börjar bra.
6.01 0-1. Koffe Kranberg från halvdistans.
6.49. Jihde missar sololäge.
8+ dubbelchans Warberg, Linus räddar igen.
9.16 Myran utvisad 2 min efter grym tackling.
AIK nära mål i spel 4-5, Warberg vänder och sätter 1-1 efter knappt 11 minuter.
13.00 Nytt skott Jihde, Sjögren klarar bra.
14.30 skott Warberg, Linus tar bra.
Bra backspel Schmidt i nästan sololäge för Warberg.
Vi slarvar lite med sista passen emellanåt.
Norman skott över drygt 18 min.
18.45 jättechans MC, slag på klubban utah reaktion från domarna, skottet utanför.
Första perioden slut 1-1

Snabb, tuff förstaaperiod. Bägge lagen vänder spelet snabbt, hinner inte alltid med själva.

Slut på en bra helg

Det har blivit måndag, om än knappt. Helgen har varit bra. Segern på Råsunda, efter alla kryss och förluster, var skön.
Herrlaget i handboll vann. Damerna fick en vinst och en förlust i sina olika serier.
Innebandyn spelar inte förrän i morgon - borta mot Warberg. Warberg måste vara otroligt revanschsugna efter fyra raka förluster i dels Europacupen och sen borta mot Balrog i SSL.

Väsby förlorade klart borta mot Örgryte, 0-3. Inte ens Thorsten gjorde mål.
Välkommen tillbaks till Allsvenskan, ÖIS!

Kevin Walker håller på att bli säsongens utropstecken. Hans ökande speltid har uppenbart betytt mycket för hans självförtroende. Att han sen lägger riktigt bra frisparkar och hörnor är självklart ett stort bonus. Pierre Bengtsson , Kevin och Gabbe Özkan håller i Allsvenskan och har rimligen inte utvecklats färdigt ännu. Framtiden känns närmare och hoppfull.

Lycka till i Varberg i morg... nej i kväll, innebandygrabbar!

Bappe

AIK Damhandboll höll jämna steg med Örebro i en halvlek

Örebro-AIK 36–19 (14–12)


AIK: Ida Sarström 5, Elin Economou-Olsson 3, Sofia Mattsson 3, Sofia Törevik 3 (2), Hanne Marie Pedersen 2, Carolin Maaninka 2, Åsa Berntsson 1.


Det blev ordentligt med stryk för AIK:s handbollsdamer i den svåra bortamatchen mot Örebro. Slutresultatet rann i väg till 19–36 efter 12–14 i halvtid.

Det kan synas som ett stort misslyckande att få stryk med 17 mål mot en seriekollega men tränare Erik Hammarberg vill tona ner kritiken. Han pekar i stället på den första halvleken där AIK-tjejerna höll jämna steg med Örebro, som har en uttalad målsättning att gå upp ett steg i seriesystemet. Ja, AIK ledde till och med med 10–8 innan Örebro tog över matchen.

 

–Det är de sista 20 minuterna i första halvlek som vi tar med oss till kommande matcher, säger Erik Hammarberg.

Annars började matchen inte så bra för AIK:s vidkommande.Det var ett väldigt högt tempo de första fem minuterna vilket bäst behärskades av Örebro och hemmalaget ledde också med 7–2 efter 10 minuter.

Men sedan kom AIK-tjejerna in i matchen och med ett aggressivt försvar och lugnt och metodiskt anfallsspel så gick man ifatt och förbi. Mot slutet av halvleken tog dock Örebro tillbaka initiativet och gick till halvtidsvila med en tvåmålsledning.

I andra halvlek hackade AIK-motorn ordentligt och Örebro fick många enkla mål till följd av att AIK-tjejerna tappade bollen i anfall. Örebro spelade hela matchen ett utgrupperat försvarsspel som AIK:s till vissa delar nykomponerade lag fick allt större problem med ju längre matchen led.

 

Men, som sagt, för framtiden såg första halvlek lovande ut. Inte minst för att laget till Örebromatchen fått ett antal nya spelare som det inte är så lätt att spela samman på några träningar. Flera av spelarna är dessutom niometersspelare och ska vara spelförande.

Tre av de nya spelarna hade framträdande roller mot Örebro. Ida Sarström från BK Söders nedlagda lag blev bästa målskytt med 5 mål. Hon tillförde också energi och tempo till anfallsspelet. Tvåmålsskyttar blev Carolin Maaninka, också från BK Söder, och Hanne Marie Pedersen från vårt västra broderland. Det bådar gott då AIK/Väntorp/Solna sedan tidigare har goda erfarenheter av norska spelare.

 

Anders Lindén


Äntligen - Black is back!

Det skulle dröja nästan ett kvartal innan vi fick höra segerjubel vid en allsvensk slutsignal!
Men i dag kom det i en match, där vi, som så ofta detta år, tog en ganska tidig ledning och sen bara kunde hoppas och bita på naglarna.

Matchen började bra och spelet var småtrevligt och hyfsat händelserikt och skulle så förbli i stort sett hela matchen. AIK var det lag som skapade flest halv- och nästan-chanser i nittio minuter och tog också ledningen efter kanppt 10 spelade minuter. Vi fick en frispark långt ut till vänster ungefär i höjd med straffområdesgränsen. Kevin Walker tog frisparken och slog en välavvägd boll, som Ivan Obolo styrde in förbi hoppande försvarare.

Kevin tog de flesta hörnor och frisparkar på den vänstra halvan och gjorde det genomgående på ett härligt sätt. Nästan varje gång hans inlägg kom hettade det till i Norrköpings straffområde. Ändå ska det sägas att, den gamle AIK-bekantingen Kristoffer Arvhage gjorde en stark mittbacksinsats och Obolo förlorade fler kamper mot honom än mot klart större mittbackar i andra lag i tidigare matcher.

Några fler mål skulle halvleken inte bjuda på trots fina försök och flera bra kombinationer på offensiv halva. Gästerna kämpade hårt men just och de svartgula skotten blev oftast lite för höga eller för lösa. Bland annat hade Per Karlsson ett bra skott strax över efter en hörna.     Det kanske roligaste ur gnagarsynpunkt var väl annars att vi hade flera riktigt långa anfall, med flera avslut/försök från bägge kanterna. Det är ett slag sen sist.

Mats Rubarth byttes i halvlek ut mot Daniel Mendes. Inte för att Ruben inte skött sig utan för att få två anfallare. Obolo var i den första halvleken ensam på topp med Gabi Özkan strax bakom.
Taktikbytet gav ett viss resultat. I den officiella matchstatistiken hade bägge lagen 6 avslut var i den första halvleken. Siffror som i den andra blev 9-4! Märkligt nog träffade bägge lagen mål i vart 2½:e avslutsförsök!

AIK.s speldominans ökade något i den andra halvleken, delvis beroende på att Norrköping blev alltmer  frustrerade och tog lite större risker vid några tillfällen.
Det var bara vid ett tillfälle som det var nära ett bortamål. I den 55:e minuten avslutade Norrköping ett vänsteranfall med ett skott som Tomi Maanoja först halvklarade. Bollen blev liggandes snurrrande på mållinjen kring sin egen axel, men Tomi var först där och tog hand om bollen. Nära var det!

Det skulle dröja tills det var knappt 10 minuter kvar innan det förlösande 2-0-målet kom. Det var en lång djupledspassning ,som Daniel Mendes sprang på och nådde hårsmånen före målvakten. Bollen tappade fart mot målvakten, men tog sig plågsamt långsamt in i mål. Mendes fick en smäll i bröst/revben i den situationen och fick strax efteråt lämna planen.
Det var hans femte mål för säsongen. De flesta har kommit just efter att han bytts in under matchen.

Försvaret spelade genomgående mycket stabilt. Markus Jonsson hade emellanåt lite problem med Kevin Amuneke och var med klart mindre i det offensiva spelet än normalt. Nisse Johansson verkade trivas med att vara tillbaka på sin sedvanliga vänstermittbacksplats.

Gabi Özkan gjorde flera härliga och sevärda dribblingar och passningar, men bytte ju position och fick anpassa spelet därefter. Mittfältet hade en viss dominans under större delen av matchen. Kevin Walker har växt mycket under höstens allsvenska.

Ivan Obolo, ensam "riktig" forward i första halvlek, skapar alltid några farligheter, men är också, främst vid fasta situationer, nere i försvaret och jobbar. Mycket framgångsrikt dessutom!

Rikard Norling, som hyllades av publiken, fick frågor om detta på presskonferensen. Det syntes att han var både glad och rörd, men han konstaterade behärskat men leende att han hoppades att media skulle skriva på samma sätt om detta, som om de klagovisor, som de så gärna tar upp annars.
Hur många tror att Rikards förhoppningar slår in? Nä, inte jag heller.

Två hemmamatcher återstår i årets serie. I kväll var publiksiffran för andra matchen i rad under 10 000. Hoppas att de två sista matcherna ses av fler. Det är långt till nästa års allsvenska!

Bappe

Idel glada röster från Solnahallen

Det var en glad och avspånd stämning i Solnahallen inför den sedvanliga onsdagsträningen.
Några spelare saknades eller slapp träningen. En träning som var ganska lugn, mer för
återhämtning än för att spetsträna. Fem dagars matcher på  ett hårt och tungt golv sätter sina spår även på topptränade elitidrottsmän.

Karl-Johan Nilsson var väldigt glad för sin första stora titel. Ja, i klubblagssammanhang förstås. Han har ju ett VM-guld också.

Även de yngre, av vilka några fick förhållandevis lite speltid, var glädjen och stotheten både syn- och hörbar. Linus Blomkvist var behärskat men tydligt glad över att han fått tränarnas förtroende och också gjort flera riktigt bra matcher. Patrik Jansson påpekade dock att han hade hållit nollan i en internationell match! Fast, tillade han själv, det var väl 10 skott totalt eller nåt sånt.

Niklas Maripuu tränade, men var inte med i Schweiz. Han ska i veckan spela p-landslagsfotboll, så helt inne i innebandysäsongen är han inte riktigt än.
Koffe Kranberg och Peter Fischerström såg jag där men deltog inte i kvällens träning. Koffe såg så där strälande glad ut, som bara han kan göra.

På frågan om Ron Sjöblom hade ett Edgarkomplex, han spelade ju både i back- ooch forwardsposition i EC, svarade han leende: nädå, han spelar där tränarna vill ha honom. Det viktiga är att få spela.



Ett lite längre samtal med Tomas Eriksson blev det också:

Grattis Tomas. Det var ju din första internationella titel. Vill du ha fler?
-Ja, det vill man väl alltid, men det återstår att se... Det beror ju på om AIK är nöjda med en och så.

Är du nöjd med lagets spel under turneringen?
- Ja det måste jag säga. Allt har fungerat perfekt.Även sånt som värt boende och maten, som var perfekt. Det är ju sånt som måste funka för att alla ska  kunna ge allt i så tätt matchande. Sen var det skönt att det funkade så att vi kunde gå på tre femmor nästan hela tiden. Det blev lite mera matchning i finalen, men i stort sett gick vi på tre femmor varje match.

Det var ju ett hårt och tungt underlag. Hur slitna är grabbarna nu?
- Inte så farligt ändå. Visst, det var jobbigt och fem matcher på fem dagar är mycket. Men återigen, tack vare bredden i laget kunde vi fördela bördan, så att det blev lite lättare för alla. Några spelade ju fem matcher, men de flesta har spelat fyra eller till och med tre, så vi tror nog att det finns lite krut kvar till nästa vecka också.

Hur tänkte Warberg? Ville inte vinna sin grupp för att få oss i semin enligt Hallandsposten?
- Ja, det blev väl inte som de tänkt sig. Jag vet inte, men man måste ju slå alla lag för att vinna den här turneringen, så... Och det gjorde de inte.

Så nu ser ni fram emot en ny dust i vår. För visst blir det väl AIK-Warberg igen?

- Ja, det vet man inte..men förutsättningarna finns där. Det är två bra lah, kanske Sveriges två bästa. Det är väl inte så kul för dem att komma hem nu med tre raka förluster. Det är de inte vana vid.

Kan du förklara hur man tre år i rad kan slå Europas bästa klubblag men inte ta sig igenom gruppspelet i Ligacupen i Sverige?
- Jaa.. det kan tyckas konstigt. Men Superligan och Europacupen är ändå elittävlingar, som ger titlar och ära och framförallt för de lite äldre spelarna, så är det kanske lättare att ta de tävlingarna riktigt på allvar. Då blir kanske inte Ligacupen samma utmaning. Vi vill gärna vilja allt och alla matcher, men visst är det lättare att tända till när det gäller något särskilt, främst kanske för de lite äldre och rutinerade spelarna.

Någon eller några spelare som du vill framhålla särskilt efter EC?
- Vi vann en lagseger framför allt. Alla stod upp och gjorde det de skulle och lite till... men Patrik Jansson spelade en match och höll nollan, Linus Blomkvist spelade precis så bra som vi hade hoppats och trott, Ron (Sjöblom) gjorde en riktigt bra backinsats i finalen... men, ja det är en laginsats vi gör och ingen föll ur ramen.

Tack Tomas och må fler titlar komma din väg!

Bappe

Intensivt veckoslut

Trots fotbollens uppehåll p gr a VM-kvalet var det mycket som hände kring veckoslutet. Det mesta dessutom positvit eller i varje fall OK. Kändes rätt skönt.

Ett stort grattis till innebandylaget förstås. Tre raka europacupguld. Det är klart att det är stort! Men vad hände med Warberg? En fjärde plats totalt!?! OK, bronsmatch var väl inte vad de tänkt sig, men ändå!

Läser ofta och med stor behållning Gittans (Ahonen) blogg. Alltid läsvärd, kunnig och kul. Håller helt med henne, det mäste lossna för Helsingborg snart i SSL.

Handbollstjejerna i div 2 vann. Annika Bergman spelade i den också och blev bästa målskytt. Hon kan ensam tända vilket lag som helst - och ge det trygghet.

Hösten känns allt mer påtaglig, men fotbollen är inte redo för vinteride än på några veckor. Spännande? Nja, kanske inte, men vad jag hoppas på är signaler eller andra tecken på vad som ska ske -09. Inte tränar- eller ledarbyten utan spelare och/eller taktiktankar.

Ishockeyn, som jag följer via media, åkte på två småländska förluster. Fast den serien är ju så absurt lång att den nästan varvar sig själv två gånger om. Längst är inte alltid bäst. Fast i basket kan det ju hjälpa!

Ska till Solnahallen i kväll eller i morgon. Lite osäkert vilket.

Bappe

Onödigt poängtapp i slutet för Väsby

Det blev en hal och svår match på Vilundavallen denna kväll. Regnet gjorde att spelarna fick svårt med balansen och att många skott lyfte till oanade höjder. Ändå presterade Väsby och Limhamn/Bunkeflo ett spel som var bättre än underlaget förtjänade!

Det började bra för hemmalaget. Redan efter drygt 10 minuter höll sig Micke Thorstensson (vem annars?) framme och satte kallt bollen vid sidan av och utom räckhåll för målvakten efter en fin framspelning av Adde Catovic.
Väsby skulle fortsätta att skapa chanser under hela halvleken, men skotten gick ofta lite vilt på grund av underlaget. Det märktes också att gästerna behövde poäng i kampen om en kvalplats till fortsatt spel i Superettan. De kämpade helhjärtat hela matchen. Det gjorde i och för sig Väsby också, men motivationen var nog inte lika tvingande.
Annars var det två unga spelare i Väsby som gladde mest i den första halvan. Christoffer Ericsson, som spelade vänsterback från start och som jag tycker var planens bäste i första halvlek, och Viktor Lundberg, som spelade en mogen och konstruktiv fotboll på mitten. Kul att se dem från start. Chrille E byttes ut efter drygt 20 minuter i den andra halvleken och Viktor när en kvart återstod. Två framtidslirare!

Den andra halvleken blev mest en lång, blöt kamp. L/B gav aldrig upp, de ville verkligen ha en poäng, men Väsby stod upp, men när det återstod ungefär 8 minuter av matchen lyckades ändå gästerna kvittera efter lite studsar och flipperspel i Väsbys straffområde efter en hörna. Kanske inte rättvist, men kämpaanda kan räcka långt.
Annars var Thorsten ytterst nära att sätta 2-0 i den 55:e minuten, när han bröstade (!) en boll från Adde Catovic , men på något sätt lyckades bollen studsa ut i st f in från stolpen! Marginalerna var inte på hemmalagets sida.

Nicke Westberg i målet, som fick pris till matchens lirare i hemmalaget, gjorde ett par-tre prakträddningar, så den delade poängen var inte ologisk, trots att Väsby totalt skapade mer än gästerna.

Väsby, som har två matcher kvar i år, är klara för fortsatt spel i Superettan sen en tid. De har gjort rätt för det fortsatta spelet i den nästhögsta serien och spelar ofta en varierad och sevärd fotboll. En hemmamatch återstår den 25/10 kl 14.00. Gå gärna och se dem då. Det är spelarna värda. Tyvärr kan jag inte se dem eftersom jag är bortrest den helgen. Men nästa år....

Bappe

Europacupen - period 3, 5 - 2 (2-1)

AIK:s spel har sett  tryggt och disciplinerat ut, Kan motståndarna hitta på något?
Rikard Norman har varit giftig och bra på ganska begränsad speltid.
3-2 Robert Gerber efter lite rörigt backspel. efter 3.20.
Härlig prestation MC. Tappar en boll, men tar tillbaks den efter rush och fin klubbteknik,
4-2 efter 4.42. Jihde sätter på egen retur men K-j Nilsson skapar chansen.
Vi ger aldrig Wiler chansen att etablera sitt spel i vår zon,
Daniel Schmidt får 2 minuter förläsning av klubba. 9.42
Jihde trollar i numerärt underläge.
Inget mål nu heller för Wiler.
7 minuter kvar. Någon schweizisk vändning känns inte trolig.
Lång soloraid Fischer,ger två halvchanser för AIK.
Bra skott Djurling som räddas lie turligt på reflexartad benparad.
5-2. Spel 5-6.Berger, back, spelar slarvigt rätt i famnen på Jihde, som lätt lägger in denMatchen är i praktiken över5.

Europacupen - period 2,, 3-1 (1-0)

Kin Nilsson mycket nära efter dryga minuten, men strax utanför.
AIK åker på en utvisning. Koffe, slag på klubba, 2 min. 4.42. Nendelin skott strax utanför. Inget mål f baken.
Edgren - Norman i samarbete, nära mål av Rikard.
Några läckra dragningar av Kim Nilsson.
Mycket höga bollstudsar p gr a den hårda planen.
Ganska aggressivt spel, mycket på mittplanen, mycket få chanser.
Fin rush K-J Nilsson, skottet styrs ut.
Schweizarna harsvårt att få grepp om Norman.
3-1. K-J Nilsson fintar o rundar mv, elegant. Assist Djurling. Ungfär 2 minuterkvarav perioden






Final i Europacupen Innebandy - period 1, 2-1

Varm hall. Bra tryck i hallen.
Rorligt spel inledningsvis. Förstasfemman får mycket spel.
1-0! Härlig pass f rån K-J Nilsson till Djurling. Låg boll som målvakten inte ser itid.
2-0. Kim Nilsson efter förarbetee MC. Målvakten borde kanske tagit.

AIK har tagit de chanser som kommit. Schweizaarna känns inte ofarliga,men kanske sämre organiserade.
Ron Sjöblom spelar back och ännu mycket bra och förtroendeingivande.
Efter drygt 15 minuter: Wiler ser tröttare ut än Gnaget.
2-1, lite överraskande från kanten. Linus lite skymd i målet och hinnner inte över.  Snöpligt. 1½ minut kvar.

En period där AIK för och styr spelet. Genomgående bra och stabilt. Djurling, Karl-Johan Nilsson och Ron Sjöblom får extra plus. Linus bra i målet, trots ett litet frågetecken vid målet.

Warberg föll på eget grepp

Warberg valde att "spela av" gruppspelet och ville hellre ha AIK i semifinalen för att få en "lättare" final. I alla fall är det så jag tolkar de uttalande som läckt ut före semifinalen.

Vi vet vad som hände - AIK slog Warberg och spelar i dag final i Europacupen för tredje året i rad. Ett rekord i sig, som kan ge tredje raka Europacupsegern!
Warberg spelar bronsmatch mot det lag de ville slippa i semin! Vad rätt du tänkt....

En besvikelse är att TV 4 Sport sänder matchen - i efterhand! Trodde TV 4 att det skulle bli en blågulfri final?

Bappe

Oavgjort i seriens sista hemmamatch

AIK Dam spelade oavgjort 1-1 mot Hammarby. AIK gjorde 1-0 efter drygt 5 spelade minuter och hade bud på ytterligare mål. I stället skulle Hammarby kvittera drygt 11 minuter in i den andra halvleken.
Resultatet får nog sägas vara rättvist i en match som bestod av mer kamp än skönspel mellan två lag, som ligger ganska säkert på de positioner de hade redan före matchen.

Bägge lagen hade ett antal chanser men kylan och viljan räckte inte den här dagen. Fler kommentarer kommer i morgon.

Bappe

Uddamålsseger mot Tumba för damerna

AIK-Tumba HBK 28–27 (16–14)


Målgörare AIK: Annika Bergman 8, Emelie Ahlin-Andersson 4, Emelie Laurent 4, Åsa Berntsson 3, Elin Olsson 3, Jeanette Dagson 2, Sofia Törevik 2, Sofia Mattsson 2.


AIK vann med 28–27 mot Tumba HBK, vilket utgör Tumbas utvecklingslag, i division 2 östsvenska södra. Resultatet innebar AIK:s första seger för säsongen medan Tumba fick sin tredje förlust. AIK är för närvarande femma i en haltande tabell, Tumba parkerar på sista plats.

AIK tog tag i taktpinnen från början och ledde med mellan två och fem mål under hela första halvleken. Paussiffrorna skrevs till 16–14. Fram till mitten av andra halvlek var matchbilden densamma. Men då fick laget en svacka och Tumba kunde gå ifatt och förbi. När det var fyra minuter kvar ledde Tumba med två bollar men en missad straff och ett missat friläge gav AIK chansen att jämna ut. Slutet blev dramatiskt. AIK kunde gå upp i ledning och hålla undan genom att coacherna beordrade en dubbelpunkt på Tumbas tongivande spelare.

 

Mycket av AIK:s anfallsspel hängde på åttamålsskytten Annika Bergman. Det var också när hon hade en svacka i andra halvlek som Tumba tog sig förbi i målprotokollet. Bra lyckades också de båda Emelie, Ahlin-Andersson och Laurent med fyra mål var.

 

Matchkvaliteten svängde rejält, både i försvarsspel och anfallsspel. Ibland var det riktigt bra, ibland slarvades det rejält. Och det gäller båda lagen. Men bland annat genom Annika Bergmans skytte och att Tumba gjorde något fler tekniska fel så kunde AIK ta hem två välbehövliga poäng.

 

Nästa match spelas borta mot Örebro. Hemma i Solnahallen kan vi se damerna först söndagen den 26 oktober klockan 18.00.

 

Anders Lindén


Klart för semifinal i Europacupen

AIK Innebandy är klara för semifinal i Europacupen efter 4-3 mot de tjeckiska mästarna Tatran Stresovice. Ännu en knapp seger, men seger är dock det viktigaste. Även Warberg vann sin andra match och likaså med uddamålet.
I morgon avgörs gruppspelet med den tredje omgången.

Baooe

Handboll och lite innebandy

Dammatchen först med lite perspektiv. Det var mer Vassundas egen spets och tyngd än våra tjejers fel att siffrorna rann i väg. Lite var det som i fotbollen detta år: spelet på plan funkar men avsluten är inte vad de borde vara. Vassunda gjorde 8-10 kontringsmål , vi inte ett enda och egentligen bara ett försök. Något för kommande träningar kanske? Annars är laget klart sevärt, inte minst Annika Bergman som även nedvarvad(?) håller en bra klass. 
Tyvärr missar jag kvällens match med våra yngre tjejer i div 2.

Så herrarna, vars första halvlek var riktigt bra, även om Cliff var mattare än jag förväntat mig. Inte minst Petrén, Hagman och Nykvist visade att 3:an rimligen är ett ettårsbesök. Det var också kul att återse Anders Rune i målet. Hans enhandsräddningar är spektakulära. Dan Keto en fd finsk U-landslagsspelare (ja, det är ett tag sen, han är 29 i dag), var också sevärd, inte minst som mittsexa, trots att det inte ska vara hans position. I lagpresentationen står han i alla fall som högersexa.

Man kommer nära spelarna i Solnahallens B-hall. Inget läge för att sträcka på benen - inte utåt i alla fall. Fast två matcher i rad på träbänkar från en gympasal är inte roligt för äldre sätesmuskler. Fast - hur ofta får man se 124 mål på två timmars spel? Ja, där ser ni.

Innebandygrabbarna vann (förstås) sin första match, men 5-3 låter inte så övertygande. Nu var det förmodligen ett taggat hemmalag vi mötte och de höll i alla fall en period. Djurling och Jihde fortsätter göra poäng. Edgar och Koffe också. Nu ska det väl bara rulla på.

Bappe


1 vinst och 1 förlust i Solnahallen

Första laget ut var damerna. Det var två lag med två raka vinster i de första matcherna som möttes, Väntorp/AIK och Vassunda.
Det blev aldrig någon tät och jämn match. Visserligen ledde AIK med 4-3 efter kanppt 6 spelade minuter men sen tog Vassunda sakta men säkert över matchen. Efter en dryg kvart var ställningen 8-15 och i halvtid ledde Vassunda med 21-15.
De första tre minuterna av den andra halvleken försökte vi krympa marginalen och hade då ett underläge med 18-21 men sen tog Vassunda kommandot igen. När halva den andra halvan spelats stod det 21-30, som vid full tid skulle bli 26-38! Vassunda fortfarande obesegrade, vi får se till att komma igen.

Herrarna mötte gamla välbekanta Cliff, som liksom vi sett bättre dagar och högre divisioner. Inte heller denna match skulle bli en tät kamp. AIK tog kommandot från början och det enda gången Cliff var lika efter starten var vid 1-1 efter 3.18. Utan att behöva förta oss , gick vi in i halvtidsvilan med en ledning på 19-8.
Den blev lite jämnare (18-15) men eftersom vår ledning hela tiden var kassaskåpssäker kunde vi kosta på oss ett lite mer chansartat spel och en del solonummer. Slutresultatet 37-23 säger allt om matchen.

Kommentarer och mer siffror från matchen kommer i morgon.

Bappe

Serieuppehåll, men inte vila

Både fotbollen och innebandyn har uppehåll i seriespelet. Fotbollen p gr a VM-kval och innebandyn p gr a Europacupen.
Fotbollslaget kör en träningsmatch mot Gefle i Gästrikland i morgon, medan innebandylaget ju deltar i Europacupen. Inte bara deltar, de är ju titelförsvarare, för andra året i rad!

Fotbollsmatchen mot Gefle ger ju möjlighet till lite tester - om ledningen inte bara väljer att matcha "det vanliga laget" utan press. Vi får se.

För innebandyspelarna är läget helskärpt. Gruppspelet ska inte vara något större problem, men överraskningar kan ju inträffa, fast särskilt troligt känns det inte. Det är dessutom första gången internationellt klubblagsspel för några spelare, så motivation torde finnas.

Här hemma kan vi gå till Solnahallen och se två av AIK:s lag i elden. Först det "äldre" damlaget Väntorp/AIK kl 19.00 och sen herrarna kl 21.00. Vi ses kanske där!

Och om ni inte kan i morgon, så spelar AIK Dam (de yngre) på torsdag kl 19.30 - också i Solnahallen. Och - nej, det finns inga övernattningsrum i hallen!

Bappe

Knapp bortaseger för Väsby

Igår skrev jag att Martin Mutumba skulle kunna vara aktuell för allsvenskt spel 5  år efter sin debut som junior. Jag vet inte om han läser bloggar, men i går gjorde han matchens enda mål, när Väsby slog Jönköping med 1-0 borta.

Grattis Martin och Väsby.

Bappe

Dags att se framåt!

2008 blev inget stort år i AIK:s fotbolsshistoria. Det blev å andra sidan inte något orons år heller. Det har aldrig varit nära till de obehagliga bottenregionerna, men bara under några försommarveckor nära till toppen.
Spelare har kommit och gått under året. Truppen har förändrats på olika sätt men det är svårt att säga, att den, trots Dulee Johnsons och Kari Stephensons avfärd, är sämre nu. Rent spelmässigt tycker nog jag att balansen känns bättre!
Det vi saknar är väl främst de pålitliga målgörarna, men dem har vi inte haft på länge nu, med viss reservation för Wilton.

Det är svårt att inte, i det nuvarande dödläget, titta framåt och se vad som kan hända och förbättras inför säsongen -09. Till en del tycker jag att tränarna har börjat den långa marschen. Under 2008 har ganska många och tämligen unga spelare fått ta en större eller mindre plats, men framförallt : de har fått känna på spel i Allsvenskan.

Jag kan inte låta bli att fundera på det som komma ska. Och det utifrån den trupp vi har eller kan ha!

Målvaktsbesättningen känns ganska säker  Tomi Maanoia  (Nicklas Bergh)

Sen skulle jag föredra en 4-1-3-2- uppställning med det material vi har eller skulle kunna förfoga över. Annars föredrar jag 3-4-3 eftersom jag tycker det är slöseri med fyra försvarare mot två, en eller någon gång tre motstånfdaranfallare!

Backlinjen då: Markus Jonsson-Walid Atta- Per Karlsson-Nisse Johansson

Defensiv mitt: Kevin Walker

Mittfält: Gabi Özkan-Ivan Obolo-Pierre Bengtsson

Anfall: Mikael Thorstensson-Miran Burgic


Jag tror att både Tjerna och Rubarth kommer att sluta efter den här säsongen och bygger mitt lag utifrån det.

Det är tunt i backlinjen Patrik Bojent finns och både Pavey och Anchèn kan gå in som högerback. En möjlighet vore att ta Niklas Backman i Väsby, som är mittback.
På mittfältet finns Jorge Anchèn , Ortiz, Yussuf Saleh och David Gustafsson, som är okänd för mig. Men- jag ser gårna att vi tar hem Viktor Lundberg från Väsby och ger honom chansen.
Lite har jag också funderat på Martin Mutumba, som har utvecklats mycket både som spelare och människa  under åren han varit borta.
I anfallet finns ju CH Jagne och Daniel Mendes, som säkert får hyfsat med speltid under en lång och slitsam säsong.
Det här alltså ingen kristallkuletitt utan rent personliga önskningar.

Fast skulle jag ställa upp det som jag helst ville, blir det:
                Tomi
Markus J-Pärtan-Nisse J
Gabi Ö-Walid-Kevin W-Pierre
Miran B-Thorsten-Obolo

Fast så kommer det inte att se ut!

Bappe

AIK Handboll

En läsare har mycket riktigt påpekat att AIK Handboll har lag i två damserier! Dels i division 2, med ett mycket orutinerat men lovande lag, och så det i division 3. Division 3-laget, Väntorp/AIK, som alltså vunnit sina inledande matcher består av lite "äldre" spelare, som vill fortsätta spela, men inte kan/vill träna så mycket, alltså gamla bekanta för er som följt handbollen tidigare.

Andra raka för handbollslagen!

De svartgula handbollsherrarna tog sin andra raka seger i division 3 Östsvenska Östra när de bortaslog Sannadals SK. Skönt med två inledande segrar för grabbarna- På onsdag (den 8:e oktober) kan ni se dem i Solnahallen då de möter Cliff. Matchen börjar kl 21.00.

Även damlaget Väntorp/AIK har två raka segrar i i division 3 Östsvenska Östra. I första matchen slog de Westis med 31-18 och idag bortaslog de Almunge med 24-15.
Kul för bägge lagen med en bra start! Även damerna spelar sin nästa hemmamatch i Solnahallen på onsdag. Den matchen börjar 19.00.

Välkomna till ett dubbelmöte (och fyra nya poäng?) på onsdag!

Bappe!

HBK - AIK 2-1

Janne Andersson nöjd med segern men inte medHBK:s  spel. Glad för poängen och att spelet blev något bättre i andra halvlek.
En usel plan skapade mer kamp än spel.
Trots två baklängesmål var backlinjen bra. Markus J fint med både framåt och bakåt. Nisse J överraskande bra vänsterback.
Mittfältet hade det tungt i halkan och med bolltrögheten. Ändå var det svartgula passningsspelet genomgående bättre än hemmalagets.
Det blev tre mål - alla gjorda av backar! Lite typiskt för den här matchen.
Tjernas första halvlek var lysande, i den andra gick det lite trögare. Förmodligen delvis av trötthet.

HBK-AIK 70-

72+ Obolo försöker en lång lobb, men alltför lång.
73+ Fin rush o fint Rubarth, bra inlägg men Tommy Jönsson nickar undan. 2874 åskådare!
77+ 2-1 Tommy Jönsson på nick. Byte AIK, Anchèn in, Pavey ut.
81+ Mycket bra HBK-skott, Tomi boxar bort. AIK byter: Pierre in, Ortiz ut.
83+ HBK-frispark 20 meter från mål. Resultatlös.
85+ Anchèn får frispark emot sig, tveksamt.
89+ Minst 3 minuters tillägg
90+ Bra utrusning o räddning av Tomi vid friläge för Anselmo
Matchen slut. Tung, orättvis förlust!

HBK-AIK 60-

61+ Nisse tunnlar en försvarare meninlägget rensas undan.
64+ 1-0 Mikael Rosén som hinner strax före Tomi o lätt lyfter in den. Inte rättvist men inte heller oväntat trots AIK:s  grepp.
66+ AIK-hörna från höger. Özkan ut, Burgic in. Hörnan slås i mål av Obolo, men dömt offside-
68+ 1-1 AIK-hörna vänster. Ortiz slår, Nisse J upp - mål!

HBK-AIK 46-

Kommentarerna från 1:a halvlek har inte gått fram. Försöker på nytt.
46+ HBK-skott skyhögt över.
49+ Bra driblingar Ruben, fälls. Frisparken resultatslös.
Lerjéus ofta sitt obegripliga jag.
51+ Bra inlägg Nisse J, trängd Obolo får bollen över
53+ Bra samarbete Markus J o Pavey, men trångt ohalt överallt,
55+ Snyggt AIK-anfall till avslutet, då halkanställer till det.
58+ Markus J försöker få hörna, blir inkast. Gabi Ö får sen skottchans men halkar till.

HBK-AIK - halvtid

Knappt bollövertag HBK, främst i defensivt läge. AIK:s passningsspel imponerar trots underlaget, Planen väldigt blöt och tung fläckvis.
Obolo blir för ensam på topp. Behövs ytterligare en forward.
Tjerna, Pärtan och Markus Jonsson bäst första 45. Nisse överraskar positivt som vänsterback. Ortiz och Pavey gjort några bra saker, men försvinner tidvis.
Bägge lagen vill ochförsöker spela, men har underlaget emot sig.

HBK-AIK

Testar att kommentera löpande från tv-sändningen från Halmstad.Ungefär varje kvart  eller när något särskilt händer. Enligt den laguppställningsom meddelats går Nisse Johansson in till vänster i backlinjen i st för Pierre Bengtsson!
CH Jagne utanför truppen.

Klar seger i Umeå!

5-1 slog de svartgula Dalen med. Jihde och Djurling visade återigen fin poängform. Det verkar som om vi är på gång på allvar nu. Det kan behövas med tanke på Europacupen nu i veckan.
Jag har fått olika uppgifter från kvällens match, när det gäller den 5-minutersutvisning vi åkte på (utan att släppa in något mål). Både Koffe Kranberg och Ricard Norman har uppgivits, men enligt Innebandy.se var det Norman. Inte särskilt vanligt!
Vi missade uppenbarligen en straff också, men vem som missade har jag inte sett någon uppgift på. Straffläggning är inte alls lika avgörande som i fotboll, men naturligtvis ska man inte missa en utom i undantagsfall. Så är det inte.

Ser fram emot Europacupen i veckan, hoppas kunna se det mesta som visas på TV!

Vad har hänt under veckan?

Oavgjort mot Gefle på Råsunda, förlust för Väsby, innebandyn vann i Umeå, fast först i "sudden", men då tog det bara 14 sekunder. Fast handbollen vann i seriepremiären! 33-24 mot Nacka. Själv var jag borta och kunde inte se den tidiga matchen, men jag har hört att det inte var någon riktigt bra match ens från AIK:s sida, trots segermarginalen. Ett till stora delar ungt lag, men det är alltid viktigt att vinna en premiär. Deras matcher ligger antingen sent vardagskvällar (kl 21.00) eller vid 11 eller 12 söndagar. Matchlista kommer på bloggen.

Sen är det värt att notera att AIK:s Boulesektionen nu finns och har en premiärträff i Rålambshovsparken i morgon. Om nu inte ovädret tar över!

Förändring på gång!

Nej, det handlar inte om rykten kring AIK Fotboll, dess trupp eller ledare. Det handlar om den här bloggen. Nu har jag i några år försökt hålla liv i tre olika AIK-bloggar, men nu gör jag det enklare för mig och mina läsare. Fortsättningsvis kommer alla sporterna och lagen att återfinnas på denna adress!

Så framöver kommer ni att hitta intervjuer, krönikor och synpunkter om tre sporter och ett antal lag. Hoppas ni ska komma att gilla det!

Bappe

RSS 2.0