Storförlust mot serieledarna

AIK:s damer mötte på söndagen serieledarna RP från Linköping i Solnahallen. Som väntat förlorade AIK, men siffrorna blev lite väl stora. RP vann med 29–12 efter 15–6 i paus.

Det var inget snack om saken. RP var det bättre laget och visade det direkt i matchöppningen. Efter 1–1 gjorde RP fem raka mål och gick upp till 6–1 innan AIK reducerade på straff genom Elin Economou-Olsson. Efter 3–7 gjorde RP sex raka mål och gick upp till 3–13 innan Ida Sarström bröt igenom och fick till fyran.

Första halvlek slutade sedan 6–15.

Framåt blev det inte mycket bättre i andra halvlek, även då stannade målskörden vid sex. Bakåt såg det stundtals bättre ut men RP gjorde ändå bara ett mål färre än i första halvlek vilket berodde på att anfallen från båda lagen blev kortare och därmed fler. Till slut vann serieledarna med 29–12.

RP spelar ett utgrupperat försvarsspel som vållade stora problem för AIK-tjejerna. De fastnade gång på gång i omfamningar med frikast som följd. Och fastnade man inte så stressades man till tekniska fel, 17 stycken i första halvlek, 18 i andra. Till tjejernas heder ska sägas att de, trots svårigheterna, inte gav upp. Sofia Thörewik skjöt fyra mål och Ida Sarström kämpade in tre.

RP är ett lag som helst vill kontra in sina mål. Går inte det så vill man spela upp bollen snabbt och sedan avsluta så fort som möjligt innan motståndarna kommit i ordning. I matchens inledning bjöd också AIK på många sådana mål innan lagledningen tog time out och fick upp försvaret för att störa de snabba uppspelen.

När RP var tvungna att börja om och spela uppställt klarade sig försvaret riktigt bra och under perioder av matchen, särskilt i andra halvlek, stressade man RP till många misstag. Då hade RP tolv tekniska fel mot fem i första halvlek.

Trots den stora förlusten känns det som om det här laget borde kunna hänga kvar i serien. I RP-matchen saknades också några viktiga spelare, vilket gjorde att bördan blev väldigt tung på andra. Man kan ta med sig försvarsspelet mot RP:s uppställda spel, men måste förbättra hemspringet och försvaret mot snabba uppspel och avslut.

I anfallsspelet finns intentioner som kommer att fungera bättre mot sämre lag, även om de tekniska felen måste bli färre.

AIK–RP 12–29 (6–15)

AIK: Sofia Thörewik 4, Ida Sarström 3, Sofia Mattson 2, Josefin Kolzy 1, Lisa Selberg 1, Elin Economou-Olsson 1.

RP: Emma Dahlin 5, Susanne Jonsson 5, Alexandra Lindholm 4, Josefine Kron 4, Evelina Samuelsson 3, Karin Wålander 2, Kristina Ekström 1, Ilone Jacobsson 1, Julia Boman 1, Josefine Gallner 1, Malin Fahlstedt 1, Annelie Janzon 1.

Domare: Kenneth Elfgren och Martin Fried.