Uddamålsförlust mot Järnvägen

AIK:s damer förlorade matchen i division 2 mellersta södra mot Järnvägen med 20–21 efter 9–13 i paus. AIK gjorde en bra andra halvlek och i slutet hade man 20–21 och bollen men lyckades inte kvittera.

Matchen var till en början jämn och lagen följdes åt till 5–5 efter tio minuter. AIK hade då framgång med sina uppspel Sofia Thörewik kunde två gånger avsluta med skott i mål efter uppbackning innan motståndarförsvaret hade kommit i ordning. Därefter drog Järnvägen sakta men säkert ifrån. AIK-tjejerna körde fast i anfallsspelet och blev straffade med kontringar och snabba uppspel. Hemspringet var inte av bästa märke vilket gjorde att Järnvägen även kunde komma till bra lägen i andra fasen av kontringarna. Försvaret fick heller ingen riktig träff på skyttarna som flera gånger kunde prickskjuta i kryssen. 5–5 blev 5–9 och fyramålsunderläget höll sig till pausvilan då det stod 9–13.

Av AIK:s nio mål i första halvlek var sex straffar som säkert sattes av Emelie Ahlin-Andersson. Många av straffarna kom efter genombrottsförsök av Ida Sarström. Hon gjorde också ett mål själv. Något skytte i uppställt spel hade man svårt att få lägen för.

I andra halvlek blev det mesta bättre i AIK. I anfallsspelet tog fler tejer än Ida Sarström initiativ, särskilt då Emelie Ahlin. Bakåt blev det också bättre bland annat på grund av att man spelade med en offensiv försvarare. Det gjorde att motståndarna stressade bort fler bollar. AIK närmade sig också i målprotokollet. 9–13 blev 11–13. Därefter hade AIK en stark period och gick upp till 15–15. 16–16 efter halva andra halvlek stod sig sedan i flera minuter fram tills Järnvägen tog time out efter 19 minuter. Därefter gjorde man tre mål i rad. Sofia Thörewik sköt sedan 17–19 och Mari Sveen kontrade in 18–19. Järnvägen stack emellan med ett mål innan Åsa Berndtsson gjorde sitt enda mål för dagen till 19–20 efter en fin diagonalpassning genom målgården av Sofia Thörewik. Kvällen förstördes dock av Järnvägens bästa målskytt, Elin Rydberg, med ett distansskott, ett av många som satt i nättaket. Sen hjälpte det inte att Ida Sarström kämpade in 20–21 på egen hand, något mer mål fick inte AIK in trots tre minuter kvar och ett timeout-snack. Resultatet stod sig.

Men det var inte på den andra halvleken AIK förlorade.

–Hemspringet i första halvlek kan vi inte vara nöjda med, sa också tränare Erik Hammarberg efter matchen.

Han var naturligtvis besviken över uddamålsnederlaget och att man inte mäktat med att vinna på hemmaplan mot ett lag i samma region av tabellen som AIK.

Nu blev det inte så men spelet borde bli bättre allteftersom. Man såg tydligt i timingen i anfallsspelet att laget inte hunnit träna ihop så länge, många av spelarna har kommit till under säsongen.

AIK-Järnvägen 20–21 (9–13)

AIK: Emelie Ahlin-Andersson 8, Ida Sarström 4, Sofia Thörewik 4, Åsa Berndtsson 1, Elin Economou-Olsson 1, Mari Sveen 1, Lisa Selberg 1.

Järnvägen: Elin Rydberg 5, Susanne Santana 4, Erica Adolfsson 3, Jenny Lindh 2, Ida Ryttmäster 2. Frida Berglund 1, Pernilla Larsson 1,Linnea Persson 1, Anna Karlsson 1, Sandra Adolfsson 1.

Domare: Daniel Asmund och Bo Christoffersson.

AIK: 7 straffar, 6 kontringar/andra fas. Uppställt spel: 2 genombrott, 2 distansskott, 2 kantskott, 1 linjeskott.

Järnvägen: 7 kontringar/andra fas. Uppställt spel: 1 genombrott, 9 distansskott, 3 kantskott, 1 linjeskott.