AIK Damhandboll höll jämna steg med Örebro i en halvlek

Örebro-AIK 36–19 (14–12)

AIK: Ida Sarström 5, Elin Economou-Olsson 3, Sofia Mattsson 3, Sofia Törevik 3 (2), Hanne Marie Pedersen 2, Carolin Maaninka 2, Åsa Berntsson 1.

Det blev ordentligt med stryk för AIK:s handbollsdamer i den svåra bortamatchen mot Örebro. Slutresultatet rann i väg till 19–36 efter 12–14 i halvtid.

Det kan synas som ett stort misslyckande att få stryk med 17 mål mot en seriekollega men tränare Erik Hammarberg vill tona ner kritiken. Han pekar i stället på den första halvleken där AIK-tjejerna höll jämna steg med Örebro, som har en uttalad målsättning att gå upp ett steg i seriesystemet. Ja, AIK ledde till och med med 10–8 innan Örebro tog över matchen.

–Det är de sista 20 minuterna i första halvlek som vi tar med oss till kommande matcher, säger Erik Hammarberg.

Annars började matchen inte så bra för AIK:s vidkommande.Det var ett väldigt högt tempo de första fem minuterna vilket bäst behärskades av Örebro och hemmalaget ledde också med 7–2 efter 10 minuter.

Men sedan kom AIK-tjejerna in i matchen och med ett aggressivt försvar och lugnt och metodiskt anfallsspel så gick man ifatt och förbi. Mot slutet av halvleken tog dock Örebro tillbaka initiativet och gick till halvtidsvila med en tvåmålsledning.

I andra halvlek hackade AIK-motorn ordentligt och Örebro fick många enkla mål till följd av att AIK-tjejerna tappade bollen i anfall. Örebro spelade hela matchen ett utgrupperat försvarsspel som AIK:s till vissa delar nykomponerade lag fick allt större problem med ju längre matchen led.

Men, som sagt, för framtiden såg första halvlek lovande ut. Inte minst för att laget till Örebromatchen fått ett antal nya spelare som det inte är så lätt att spela samman på några träningar. Flera av spelarna är dessutom niometersspelare och ska vara spelförande.

Tre av de nya spelarna hade framträdande roller mot Örebro. Ida Sarström från BK Söders nedlagda lag blev bästa målskytt med 5 mål. Hon tillförde också energi och tempo till anfallsspelet. Tvåmålsskyttar blev Carolin Maaninka, också från BK Söder, och Hanne Marie Pedersen från vårt västra broderland. Det bådar gott då AIK/Väntorp/Solna sedan tidigare har goda erfarenheter av norska spelare.