AIK vände mot Tallen

AIK slog överraskande Tallen med 22-20 i division två östsvenska södra. Efter en tam inledning vände man matchen i andra halvlek och gav Tallen lagets första förlust.

AIK-Tallen 22–20 (10–13)

AIK: Sofia Mattsson 6, Åsa Berndtsson 3, Sofia Thörewik 3, Ida Sarström 2, Elin Economen-Olsson 2, Jeanette Dagson 1, Emelie Ahlin-Andersson 1, Hanne Marie Pedersen 1, Mari Sveen 1, Lisa Selberg 1, Carolin Maaninka 1.

Tallen: Li Ekroth 7, Fanny Biehl 4, Jessica Lindau 4, Susanne Svalner 3, Inke Thors 2.

Domare: Bo Christoffersson och Roger Göransson.

AIK kom närmast från en förlust mot Örebro med 36–19 och Tallen från en seger mot tippade serieettan RP från Linköping med 24–18. Så söndagskvällens match i Solnahallen kunde väl bara sluta på ett sätt? Eller…

AIK började matchen tamt men höll ändå jämna steg med Tallen, då motståndarna också slarvade i anfallet och släppte till enkla mål bakåt. Men efter tio minuter började bortalaget dra ifrån och ledde med 8–5. Efter en kvart var ledningen 10–6 och förhandstipsen var på väg att slå in. Men ungefär då, i mitten av första halvlek, hände något med AIK:s försvar. Aggressiviteten, som dittills varit helt frånvarande, började infinna sig. Framför allt var det Sofia Mattssons förtjänst. Hon visade vägen genom att lämna sexmeterslinjen och smälla på motståndarna. Andra följde efter. Och ett lyckat försvar ger oftast också ett bättre anfallsspel. Så resten av halvleken höll AIK tremålsunderläget och halvtidssiffrorna skrevs till 10–13.

Till andra halvlek hade repekten för motståndarna släppt helt och AIK gick från 10–13 till 13–13. AIK hade mer på gång men fyra raka räddningar från Tallens målvakt Kim Boijsen hindrade hemmalaget från att gå ifrån i målprotokollet.

Men AIK släppte inte initiativet på hela halvleken. Tallen kom ifatt vid några tillfällen men aldrig förbi. Svårast hade AIK-försvaret med mångåriga elitseriespelaren Li Ekroth som också blev bästa målskytt i Tallen med sju mål.

AIK kämpade bra hela andra halvlek igenom och mest hände det i anfallsspelet när Sofia Mattsson och Sofia Thörewik var inne samtidigt. Åsa Berndtsson på vänsterkanten kämpade också till sig både tre mål och en straff.

Framhållas måste också målvakten Mie Henriksson som kom in i första halvlek och stod för ett par avgörande räddningar i andra.

AIK:s mål: 7 genombrott/kombinationer, 5 skott, 4 kontringar/snabba uppspel, 2 linje, 2 kant, 2 straffar.

Tallens mål: 10 skott, 4 kontringar/snabba uppspel, 3 genombrott/kombinationer, 3 kant.