Äntligen - Black is back!

Det skulle dröja nästan ett kvartal innan vi fick höra segerjubel vid en allsvensk slutsignal!
Men i dag kom det i en match, där vi, som så ofta detta år, tog en ganska tidig ledning och sen bara kunde hoppas och bita på naglarna.

Matchen började bra och spelet var småtrevligt och hyfsat händelserikt och skulle så förbli i stort sett hela matchen. AIK var det lag som skapade flest halv- och nästan-chanser i nittio minuter och tog också ledningen efter kanppt 10 spelade minuter. Vi fick en frispark långt ut till vänster ungefär i höjd med straffområdesgränsen. Kevin Walker tog frisparken och slog en välavvägd boll, som Ivan Obolo styrde in förbi hoppande försvarare.

Kevin tog de flesta hörnor och frisparkar på den vänstra halvan och gjorde det genomgående på ett härligt sätt. Nästan varje gång hans inlägg kom hettade det till i Norrköpings straffområde. Ändå ska det sägas att, den gamle AIK-bekantingen Kristoffer Arvhage gjorde en stark mittbacksinsats och Obolo förlorade fler kamper mot honom än mot klart större mittbackar i andra lag i tidigare matcher.

Några fler mål skulle halvleken inte bjuda på trots fina försök och flera bra kombinationer på offensiv halva. Gästerna kämpade hårt men just och de svartgula skotten blev oftast lite för höga eller för lösa. Bland annat hade Per Karlsson ett bra skott strax över efter en hörna.     Det kanske roligaste ur gnagarsynpunkt var väl annars att vi hade flera riktigt långa anfall, med flera avslut/försök från bägge kanterna. Det är ett slag sen sist.

Mats Rubarth byttes i halvlek ut mot Daniel Mendes. Inte för att Ruben inte skött sig utan för att få två anfallare. Obolo var i den första halvleken ensam på topp med Gabi Özkan strax bakom.
Taktikbytet gav ett viss resultat. I den officiella matchstatistiken hade bägge lagen 6 avslut var i den första halvleken. Siffror som i den andra blev 9-4! Märkligt nog träffade bägge lagen mål i vart 2½:e avslutsförsök!

AIK.s speldominans ökade något i den andra halvleken, delvis beroende på att Norrköping blev alltmer  frustrerade och tog lite större risker vid några tillfällen.
Det var bara vid ett tillfälle som det var nära ett bortamål. I den 55:e minuten avslutade Norrköping ett vänsteranfall med ett skott som Tomi Maanoja först halvklarade. Bollen blev liggandes snurrrande på mållinjen kring sin egen axel, men Tomi var först där och tog hand om bollen. Nära var det!

Det skulle dröja tills det var knappt 10 minuter kvar innan det förlösande 2-0-målet kom. Det var en lång djupledspassning ,som Daniel Mendes sprang på och nådde hårsmånen före målvakten. Bollen tappade fart mot målvakten, men tog sig plågsamt långsamt in i mål. Mendes fick en smäll i bröst/revben i den situationen och fick strax efteråt lämna planen.
Det var hans femte mål för säsongen. De flesta har kommit just efter att han bytts in under matchen.

Försvaret spelade genomgående mycket stabilt. Markus Jonsson hade emellanåt lite problem med Kevin Amuneke och var med klart mindre i det offensiva spelet än normalt. Nisse Johansson verkade trivas med att vara tillbaka på sin sedvanliga vänstermittbacksplats.

Gabi Özkan gjorde flera härliga och sevärda dribblingar och passningar, men bytte ju position och fick anpassa spelet därefter. Mittfältet hade en viss dominans under större delen av matchen. Kevin Walker har växt mycket under höstens allsvenska.

Ivan Obolo, ensam "riktig" forward i första halvlek, skapar alltid några farligheter, men är också, främst vid fasta situationer, nere i försvaret och jobbar. Mycket framgångsrikt dessutom!

Rikard Norling, som hyllades av publiken, fick frågor om detta på presskonferensen. Det syntes att han var både glad och rörd, men han konstaterade behärskat men leende att han hoppades att media skulle skriva på samma sätt om detta, som om de klagovisor, som de så gärna tar upp annars.
Hur många tror att Rikards förhoppningar slår in? Nä, inte jag heller.

Två hemmamatcher återstår i årets serie. I kväll var publiksiffran för andra matchen i rad under 10 000. Hoppas att de två sista matcherna ses av fler. Det är långt till nästa års allsvenska!