Vinst via vacker vändning

AIK startade matchen i ett högt tempo med en glädjande rörlighet. Bl a hade Jorge Ortiz en bra frispark strax över mål efter ungefär 5 minuters spel. Det kom därför som en kalldusch när Örebro efter drygt 12 minuter tog ledningen, när Stefan Rodevåg gick upp och snyggt styrde in bollen över Maanoja med huvudet, 0-1. Tomi Maanoja hade tagit ett par steg ut och kom helt på mellanhand när nicken kom.

Resten av halvleken blev sen mest en svartgul jakt på en kvittering. Vi skapade några hyfsade möjligheter, främst på inlägg mot mål, men spelarna som försökte få in bollen var hela tiden någon decimeter ifrån att nå fram. Det var bara efter 34 minuter, när Miran Burgic sköt, som kvitteringen kändes riktigt nära. Bollen gick dock i stolpen och ut. Marginalerna var inte på AIK:s sida.
I stället skulle ÖSK, några minuter före pausen, vara skrämmande nära en utökad ledning efter först ett friläge, som Maanoja räddade med en fin parad och direkt efter gjorde likadant på returen. Bollen var då på väg in men Nisse Johansson fläkte sig och luyckades på mållimjen få tårna på bollen, som via stolpen gick ut och slogs bort av försvaret. Mycket nära 0-2 var det.

Den andra halvleken skulle i stort sett bli en lång AIK-press, som inleddes direkt med att Tjerna, nästan nere vid ÖSK:s kortlinje, slår en boll snett inåt till Burgic som skjuter direkt och får se bollen gå via stolpen ut mot sidlinjen. Väldigt nära var det. Kvitteringen skull dröja ytterligare 8-9 minuter, då Tjerna slog en bra hörna från vänster, som hamnar hos Ivan Obolo, som med huvudet styr in den i bortre nätgaveln, 1-1
Drygt fyra minuter senare kommer det efterlängtade ledningsmålet. Markus Jonsson löper upp längs högerkanten får en smörpassning från Obolo, ser Kenny Pavey, slår en väl avvägd boll, som Kenny närmst springer in i mål. 2-1.

ÖSK försöker resa sig men orkar/klarar inte att få ihop ett samlat spel som kan ge några klara chanser. AIK har framförallt ett par farliga hörnor från vänster, även nu lagda av Tjerna. Walid Atta är t ex mycket nära sitt första allsvenska mål. Men det skulle inte bli några fler mål. Ja, ett blev det faktiskt, dock bortdömt för offside. Och visst, CH Jagne stod offsidetill vänster vid det bortre hörnet av straffområdet, men bollen kom aldrig dit, då en Patrik Anttonen bröt bollbanan med huvudet och styrde in bollen vid främre stolpen! Då hade domaren redan blåst!
Det var inte det enda lite märkliga eller förhastade domslutet  denna kväll. Även linjedomarna hade en något nyckfull afton. Fast det drabbade de bägge lagen i ungefär samma grad i alla fall.

Tidvis såg det riktigt bra ut spelmässigt i den här matchen, men i några lite längre perioder föll vi tillbaka i det alltför orörliga spel som vi dragits med rätt ofta detta år. Men det blev ändå inte så krampaktigt, som det ibland sett ut i tidigare matcher.

En lättnad var att vi i alla fall lyckades vända ett underläge till seger, vilket jag inte kan minnas att vi gjort tidigare denna säsong.
Publiksiffran 7420 personer var väl inte någon höjdare.

Rikard Norling var lättad och smått skämtsam vid presskonferensen. På frågan pm varför hde bytt in Anchèn, som ju har varslats om hans kontrakt inte förlängs, sade Norling att så är det, men han är fortfarande AIK:s spelare och beslutet är ju inte genomfört ännu utan det kan bli diskussioner om en ev fortsättning.

Efter matchen träffade jag Arash Talebinejad, som snart ska spela allsvenskt kval med BP. Han såg glad ut, gratulerade till segern och till det offensiva spelet.