Matchreferat AIK – Helsingborgs IF 29/4 2009

För andra hemmamatchen i rad för AIKs del stod ett skånskt lag för motståndet, denna gång Helsingborgs IF. Och för andra hemmamatchen i rad tvingades Gnaget se sig besegrade, efter att HIFs unge talang Rasmus Jönsson gjort matchens alla tre mål.

De flesta väntade sig nog på förhand att onsdagskvällens sena match skulle bli en jämn och tillknäppt match. Så blev det också, framför allt i den första halvleken. Hemmalaget inledde matchen bra, hade mycket boll och försökte pressa högt i banan med backlinjen. Men Helsingborg stod upp väl och tillät inte AIK att komma till knappt några avslut alls. Istället var det gästerna som fick göra ett ganska tidigt ledningsmål när man utnyttjade en faktor som man hade till sin fördel matchen igenom; förmågan att vinna boll och vända spelet på innermittfältet. Just en sådan spelvändning använde HIF när man kom 4 mot 4 med AIKs backlinje och en precis diagonal passning från höger till vänster i plan nådde Rasmus Jönsson som stötte in 1-0, detta i den 15e matchminuten. AIK tvingades starta matchen utan Daniel Tjernström på innermittfältet, och ersättaren Pierre Bengtsson tillsammans med Jorge Ortiz vägde många gånger lite för lätt i duellerna mot Helsingsborgs motsvarighet Marcus Lantz och Isaac Chansa.

Efter målet sänktes tempot i matchen något, bägge lagen försökte att mala på i anfallsväg, båda lagen lyckades åstadkomma ett par hyfsade avslut vardera i den första halvleken, men förutom Jönssons fullträff var ingenting tillräckligt nära. Till den andra halvleken kom hemmalaget ut med repat mod, och försökte att ha tålamod i anfallsförsöken. Intentionerna var också det rätta, men HIFs reslige backlinje stod emot i stort sett alla försök. Istället fick Rasmus Jönsson ganska tidigt i halvleken sätta 0-2, en högerhörna från Helsingborg slutade med flera studsar på spelarhuvuden innan den dök upp hos Jönsson vid bortre stolpen som ganska enkelt stötte in matchens andra mål.

Efter det fortsatte allt i stort sett som det sett ut innan, AIK försökte göra ett par byten där man plockade av yttermittfältarna Kenny Pavey och Yussuf Saleh, som inte hade någon lyckad dag, och ersatte de båda med Mikael Thorstensson och Viktor Lundberg. Främst Lundberg gjorde ett bra inhopp, men den avgörande skillnaden lyckades ingen av dem åstadkomma. Istället präglades den andra halvleken främst av två saker; motstuds framåt för AIK, och strålande målvaktsspel av Daniel Örlund, som bland annat räddade flertalet frilägen som Helsingborg skapade när AIK försökte forcera framåt i banan. Men riktigt alla frilägen lyckades inte Örlund avvärja, Rasmus Jönsson snappade upp en boll på mittplan, vann närkampen mot annars fullt godkände Walid Atta och placerade kliniskt in 0-3 med en bredsida i den 78e minuten.

Bäst på plan i respektive lag var, enligt undertecknad, tremålsskytten Rasmus Jönsson i Helsingborg och i AIK mittbacken Jos Hooiveld, som gjorde flera avgörande brytningar och vid ett tillfälle också var riktigt nära att göra ett mål framåt. Men totalt sett skall det ändå sägas att Helsingborg var det bättre laget, och vann rättvist, även om matchen kanske var jämnare än siffrorna visar. Om det är ett ”Skånespöke” som härjar i AIK får vi se på tisdag 5 maj, då Gnaget gästar Trelleborgs FF.