AIK - KFF, presskonferens och funderingar

Efter den oavgjorda matchen mellan AIK och Kalmar FF blev det en ovnligt kort väntan på att tränarna skulle dyka upp. I pressrummet hördes en hel del diskussioner runt domslut under matchen, mest kanske kring det uteblivna andra gula kortet för Sobralense, där alla uppfattade att domare Ingvarsson markerat en avvaktande varning, som sen tappades bort eller insåg domarem att spelaren redan fått ett gult kort? Märkligt var det i alla fall.

Som vanligt var det gästande tränaren, Nanne Betrgstrand som inledde. Inledningsvis ansåg han att de insåg att det skulle bli tufft på Råsunda inte minst därför att AIK, enligt Nannes upfattning är det lag, som har de bästa duellspelarna i försvaret i Allsvenskan ochom de då släpper till som KFF gjorde i samband med AIK:s snabba ledningsmål hamnar man direkt i en uppförsbacke.

Bergstrand tyckte ändå att Kalmar tog sig samman bra och fick sitt passningsspel att fungera utan att lyckas komma till bra avslutssituationer. Att de ändå sen lyckades kvittera i andra halvlek gladde honom förstås men han tyckte att hans lag efter kvitteringen blev lite för bekväma i stället för att fortsätta forcera för ett segermål. För mycket passningsspel i sidled helt enkelt.

Avslutningsvis konstaterade dock Nanne Bergstrand att slutresultatet nog får anses som rättvist.

Mikael Stahre var nöjd med att AIK skapade ett tidigt ledningsmål, vilket naturligtvis präglar spelet till stor del under den första halvleken. Målet gav naturligtvis laget energi och det syntes också i spelet, även om vi inte lyckades skapa så många målchanser. Sen blir AIK väl passiva och KFF får ta över mer och mer. Stahre erkänner också att Kalmar under halvlekens gång blir allt bättre, skapar chanser och ger AIK fullt jobb med att hålla undan.

Stahre menar också att AIK tappar lite kraft i den andra halvlekens inledning och låter Kalmar ta över och det gör också att KFF ligger mycket nära ett mål, vilket de också gör. Direkt efter kvitteringen kändes vi rätt sårbara, enligt Stahre, men trots att vi då var illa ute tog vi oss samman och tog i slutskedet över initiativet och var väl närmast ett segermål. "1-1 känns väl ändå som ett rättvist slutresultat" avslutar Mikael Stahre.

Nanne Bergstrand får direkt under den följande frågestunden frågan om han räknar med något mer spel för Rasmus Elm. "Ja, svarar Bergstrand direkt, "2018!" Svaret väcker förstsås munterhet i presskåren och följdfrågan kommer direkt: "och då är du kvar också?"

"Njaa", svarar Bergstrand " vi får väl se... men det är väl inte så stor chans!" Han menar också att det naturligtvis är ett avbräck att tappa en spelare med den kapacitet som Elm har.

Tränarna var nöjda med matchen och poängen och Nanne Bergstrand uppskattade dessutom det beröm som Stahre gav till Kalmar FF:s passningsspel, vilket han inte tycker att han får höra tillräckligt ofta.

Inte oväntat ställdes också en fråga till bägge tränarna om vad de tyckte om domarnas insats. Bägge tränarna är försiktiga, men ingen verkar helt nöjd. Bägge uttrycker en försiktig tveksamhet inför det uteblivna andra gula för Sobralense, Bergstrand tror också att KFF möjligen skulle haft en straff för hands i den första halvleken, men säger direkt att egentligen skulle han kanske byta plats med någon på pressläktaren, eftersom "överblicken är så mycket bättre där". Och han har ju rätt!

Domare har ju alltid varit ifrågasatta och de har ett tufft jobb, där det gäller att fatta snabba och korrekta beslut. Heltidsanställningen av en handfull domare, skulle ju skapa bättre förutsättningar och man kan ju hoppas att det efter några år ger ett positivt resultat. Hittills är det svårt att skönja någon kvalitetshöjning. Tyvärr känns det ofta som att mångs domslut blir väldigt godtyckliga/svårförståeliga. Det skapar ju osäkerhet på planen, spelarna vet inte var gränsen går.