Äntligen seger för handbollsdamerna

Efter en helgjuten insats vann AIK helgens match mot Vadstena i Solnahallen. Siffrorna skrevs till 26–24 efter 12–10 i paus.

Det var strålande glada tjejer som gick av planen efter att ha genomfört en match utan dalar men med flera toppar.

–Jag kände att något var på gång redan när vi samlades i dag, sa en leende Åsa Berdtsson som bidrog med fyra mål från sin vänsterkant.

Matchen började annars som många andra den här säsongen. Innan tio minuter hade gått hade Vadstena tagit ledningen med 4–1. Det var dock inget fel på det 5–1-försvar som AIK ställde upp med. Det handlade mera om att man hade svårt att komma till avslut, vilket Vadstena utnyttjade med snabba uppspel och mål innan AIK fått ordning på sitt försvar.

Men AIK åt sig sakta men säkert in i matchen och fram till 5–5 hadeEmelie Ahlin-Andersson del i de flesta målen. Hon gjorde ett mycket följsamt försvarsarbete som spets och snodde bollen innan Sofia Thörewik kunde kontra in 3–4. Hon sköt dessutom två mål, 2–4 från distans och 4–5 på straff. Sen tog Carolin Maaninka vid och sköt 5–5 och 6–5, vilket fick Vadstena att ta time out.

Resten av halvleken fortsatte det fina försvarsarbetet, nu med Elin Economou-Olsson som följsam spets. Det gav bland annat 10–9 och 11–9 på kontringar, av Elin själv och Hanne Marie Pedersen.

Kantspelet, som lyst med sin frånvaro i tidigare matcher, kom också i gång och Åsa Berdtsson gjorde mål både från struten och inväxlad på nio meter.

Efter 12–10 i paus fortsatte andra halvlek i samma stil. Så fort Vadstena närmade sig gjorde AIK mål. Tändningen var stor hela matchen igenom och de tekniska felen färre än vanligt. Efter 10 minuter ledde AIK med 19–16, som blev 20–16 genom Sofia Thörewik som flyttat ut på högerkanten. Sedan närmade sig Vadstena igen och låg under bara med 21–20 när Carolin Maaninka först sköt runt sin försvarare i mål och sedan Sofia Thörewik och Åsa Berdtsson kontrade in 23–20 och 24–20. När sedan tjejerna klarade av en dubbelutvisning och till och med gjorde mål i spel fyra mot sex så kändes saken klar. Det blev till sist 26–24, en välförtjänt seger för tjejerna som nu fick välbehövligt självförtroende inför fortsättningen. Det blir en tuff resa då även Torshälla vann, vilket gör att man fortfarande har fyra poäng upp till säker mark. Nästa match går på bortaplan, mot Järnvägen, som nu är det lag som ligger närmast framför AIK. Med samma tändning som i dag borde man ha en chans. Men det behövs också att Sabina Pedram kliver in på samma sätt som mot Vadstena, då hon gjorde en del avgörande räddningar när motståndarna var på väg ifatt. Och samma kloka matchning från bänken. Då ska det kunna gå vägen mot Järnvägen, trots att det alltid är svårare att vinna på bortaplan. Fråga bara Vadstena.

Domare i matchen var Perry Brofjorden och Leif Löwenborg, vilka klarade klart godkänt, även om en del AIK:are hade synpunkter på vissa domslut.

Målgörare:

AIK: Carolin Maaninka 7, Hanne Marie Pedersen 5, Emelie Ahlin-Andersson 4, Åsa Berndtsson 4, Sofia Thörewik 3, Elin Economou-Olsson 2, Olivia Svalstedt 1.