Jesper Mauritzon - ny juniortränare i AIK

Micke Hjelmberg, som tränat AIK:s juniorer de senaste två åren, med bl a ett JSMguld, blir i år assisterande tränare i Väsby United. Hans efterträdare heter Jesper Mauritzon och vi fick en intervju med honom inför den kommande säsongen.

Några fakta inför säsongen: i nuläget har vi en trupp på 21 spelare, som inte får vara födda före 1990. Fem i vår trupp är födda 19991, 11 st 1992 och 5 stycken 1993. En handfull spelare, som skulle kunna spela i J-laget finns nu dels i Väsby och dels andra samarbetsklubbar. Nio av spelarna i årets trupp har tidigare erfarenhet av spel i Juniorallsvenskan.

 

Du kan väl börja med en presentation av dig själv?

- Javisst, Jeppe Mauritzon heter jag, är 26 år gammal och har varit i AIK i två år. 2007 var jag individuell tränare i juniortruppen och 2008 var jag ansvarig för PA-truppen. Innan dess har jag jobbat i andra klubbar, bl a Spånga och Brommapojkarna. Min egen spelarkarriär avslutade jag redan när jag var 15 år! Jag har egentligen alltid varit mer intresserad av fotboll ur, ska vi kalla det ett åskådarperspektiv, jag var aldrig någon framstående spelare men har alltid tyckt det var jäkligt roligt med fotboll. Och eftersom jag inte var särskilt framgångsrik som spelare kändes det naturligt att börja jobba med ledarbiten i stället.

- Jag har pluggat på Bosöns folkhögskola i två år, ledar- och tränarlinje, och det är väl det enda jag hållt på med i vuxen ålder.

 

Och så här långt känns det bra?

- Ja, det känns riktigt bra, det är ju först i år jag kan göra det fullt ut, på heltid. Och att då få jobba med AIK:s främsta juniorspelare känns väldigt kul.

 

Förra året lyckades du ju bra med PA-truppen.

- Ja, det blev en lyckad säsong... vi kom tvåa i grundserien och fick spela slutspel, där vi vann åttondelsfinalen mot Luleå med... 7-0, tror jag och vann också kvarten mot Karlslund med 5-2 men åkte tyvärr ut mot Malmö i semifinalen.

- Sammantaget var det en väldigt bra säsong.

 

Och nu är du i själva Råsundaborgen. Hur känns det?

- Jaa.. här har man kollat på fotboll sen man var 5-6 år och alltid varit AIK-are och att nu få vara här varje dag och få jobba med AIK-spelare och med andra AIK-are känns fantastiskt... ibland nästan på gränsen till overkligt. Så visst är det jättejätteroligt.

 

Förbundet har ju höjt åldersgränsen i Juniorallsvenskan från 18 till 19 år och då kommer vi med en nästan ännu yngre trupp än vanligt?

- Det ingår ju i de tankar och planer vi har i AIK, att vi ska få fram spelare, som via spel på lämplig nivå ska kunna slussas in i seriespel och det gör med automatik att juniortruppen blir yngre och också att man redan i junioråldern, kanske som 15-16-åringar får möta 18-19-åringar, så att man sen när man spelar i det vanliga seriesystemet är vana att möta äldre spelare som kanske också är fysiskt starkare. Förhoppningsvis ska då motståndarna inte ha en bättre teknik eller spelförståelse, men fysiken kan ju vara något som motståndarna kommit längre i, så stt säga.

- Det här går hand i hand med AIK:s övriga organisation, när våra juniorer är mogna för det slussas de vidare till spel på lämplig nivå i seriesystemet. Det finns en klar utvecklingstanke och -linje här.

För mig känns det, ur ett utbildnings- och utvecklingsperspektiv, helt klockrent. Om det sen ger framgång på kort sikt... ja det får vi se. Vi har höga krav på resulltat och utveckling men det är inte lätt att möta lag som har 1-2 års högre snittålder på den här nivån.

 

Vad har ni för målsättning den här säsongen?

- Vi har sagt att målet är att gå till slutspel. Sen har vi inte fördjupat det i diskussionerna varken på ledarnivå eller med spelarna. När vi vet mer hur det ser ut inför säsongen, kommer vi att fördjupa målsättningen och bli mer tydliga, men det är för tidigt ännu. Men grundmålet är slutspel.

 

De senaste åren har vi haft en ganska djup svacka främst under eller kring sommaren men sedan blivit allt bättre under höstsäsongen. Kommer det att se ut så i år också?

- Nej, det är klart att vi har ambitionen att bryta det mönstret. Vi har de senaste två åren i alla fall haft en klart svagare vårsäsong än höstsäsong. Kanske bidrog det att vi började träningsmatcherna ganska sent, i år började vi redan i mitten av februari, alltså några veckor tidigare än under de senaste säsongerna och förhoppningsvis gör det att vi kommer bättre rustade, när serien väl startar.

- Sen har vi en fördel av att större delen av truppen går på Solna Gymnasium, vilket gör att vi kan lägga in träning på dagtid vilket blir en fördel under säsongens gång. Det innbär att vi kan få kanske tre träningspass mer per vecka, jämfört med de andra lagen och det ger säkert ett visst utslag under seriens gång.

- Just nu är det i stort sett 16 av truppens 22 spelare, som har möjlighet att delta i extra dagpass. Och till sommaren blir det troligen 20 av 22! Några av spelarna går fortfarande i grundskolan men börjar i gymnasiet till höstterminen.

 

Den första träningsmatchen då?

- Vi mötte Västerås juniorer och förlorade med 3-1, men det såg ändå riktigt bra ut. Vi tog ledningen med 1-0, spelade bra och hade kontroll över matchen och hade också ett större bollinnehav, skapade flera chanser. Andra halvlek blev sämre, de gör 1-1 efter en hörna där vi hamnade lite fel. Deras två andra mål kommer sen i omställningslägen, där vi slarvar och tappar boll. En inte speciellt bra andra halvlek, men intentionerna i den första tar vi med oss och kan utveckla.

- Det känns som en OK förstamatch och det är skönt att ha klarat av premiären. Nu har vi också en videofilm, som vi kan titta på och analysera, se vad vi gör bra och vad som är mindre bra. Sen ser man ju saker man inte hinner uppfatta under matchen, det går inte att se vad elva och än mindre 22 spelare gör samtidigt. Var gör vi misstagen? Och hur kan vi undvika dem? När man sett bilderna några gånger blir det så mycket lättare att tala om för spelarna hur vi vill att det ska se ut.

 

Vem gjorde årets första juniormål då?

- Det var Ludvig Ekman, som var med i truppen även 2008, men var ganska skadedrabbad då, men går nu för fullt.

 

Kommer alla spelarna i truppen att kunna få speltid utan att vi riskerar slutspelet eller blir det andra lösningar för att ge dem spelvana?

- I den här åldern går de flesta upp och ner under en hel säsong. Sen sker ju inte det samtidigt för alla spelare, så det brukar oftast ge sig själv. Några spelare kan säkert tänkas få spela i PA-matcher under förutsättning att de tar det på samma allvar som Juniorallsvenskan. Det är svårt att bestämma redan i februari utan det kommer att ge sig själv under säsongen beroende på form, skador och sånt. Under försäsongen kommer vi naturligtvis att lufta alla, sen under högsäsongen blir det form, hälsa och matchens förväntade karaktär som blir avgörande.

 

Jeppe är under hela intervjun lugn, tydlig och engagerad. Han förmedlar också en klar och tydlig bild av vad han vill och vad han tror på och förmedlar en bild av en person som blir tagen på allvar utan att behöva höja rösten eller använda kraftuttryck. Det borde även detta år bli intressant att följa juniorernas kamp inte bara mot motståndarna utan också moy skillnaderna i ålder och erfarenhet! Känns skönt att veta att vi i AIK geraldrig upp.

Bappe


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0