Läget mörknar efter förlust mot Tallen

Läget mörknar för AIK:s handbollsdamer. Men än är det inte kört. Man har fyra matcher kvar i division 2 mellansvenska östra och för att hänga kvar måste man vinna tre av dem samtidigt som Torshälla förlorar sina återstående matcher. Det kan låta som ett mission impossible men Erik Hammarberg, tränare för tjejerna, tycker inte att det är en omöjlighet.

I lördags var man nära att slå Tallen, men det blev till slut förlust med 29–25 efter 16–13 i paus. Att Tallen vann kan de tacka Therese Hettman för. Hon är en av två spelare i Tallen med elitserierutin. Den andra spelaren är Li Ekroth och hon dominerade första halvlek med sina distansskott. Men hon har inte ork för två halvlekar. Därför var det tur för Tallen att Therese Hettman kom till hallen under pausen och kunde gå in och dominera andra halvleken. –Då gjorde hon fyra mål, drog på sig två straffar och ordnade två utvisningar på AIK-tjejer, berättar Erik.

Han är nöjd med början av matchen då man efter 15 minuter ledde med 9–5 efter det att AIK hållit uppe tempot i matchen och gjort flera mål på snabba uppspel, både i första och andra fasen.

Men sen föll AIK in i Tallens tempo och hemmalaget kunde gå till pausvila med 16–13. Det lägre tempot fortsatte även i andra halvlek, men AIK kunde då närma sig och gå förbi i målprotokollet, mycket tack vare att de snabba uppspelen fortsatte att fungera. Många av Anna Degermans (7) och Åsa Berndtssons (4) mål kom på kontringar. Men vid 25–24 till AIK i slutet av matchen kom den avgörande händelsen. Therese Hettman går på genombrott och får straff plus att det blir en AIK-utvisning. Tallen sätter straffen och vinner utvisningen med 2–0 och sedan kunde aldrig AIK resa sig igen.

Båda lagen hade tunt på bänkarna vilket gjorde att AIK:s Olivia Svalstedt (fortfarande ungdomsspelare) och Hanne Marie Pedersen spelade hela matchen på nio meter och Sofia Thörewik vilade bara fem-tio minuter. Tre av de mer framträdande spelarna saknades för dagen av olika anledningar.

–Att vi får ställa upp med olika manskap i varje match gör att samspelet blir lidande, menar Erik. Men det är kanske något man får leva med på den här nivån.

Behållningen för AIK:s del i matchen var kontringsspelet. Riktigt roligt att Anna Degerman fick till det och gjorde sju mål. Träningen i franska Montpeiller ser ut att ha gett resultat.

Nu väntar hemmamatch mot Örebro, som ligger på övre halvan. De är dock bäst hemma, enligt Erik, borta har de ibland gått på överraskande förluster. Sen står bottenkollegerna Tumba och Torshälla på programmet, två måstematcher där vi hoppas att alla tjejerna kan ställa upp.

Tallen–AIK 29–25 (16–13)

AIK:s målgörare: Anna Degerman 7, Olivia Svalstedt 4, Hanne Marie Pedersen 4, Åsa Berndtsson 4, Sofia Thörewik 3, Louise Ellenius 2, Ida Sarström 1.