Lindeskolan avgjorde på slutet

AIK höll jämna steg med Lindeskolan stora delar av söndagens match i handbollens division 2 östsvenska södra. Till slut stod dock bortalaget som segrare med 26–23 efter 13–12 i halvtid. Med fem matcher kvar har man fem poäng upp till säker mark ovanför nedflyttningsstrecket.

Jämfört med bortamatchen mot Järnvägen i förra omgången var matchen i Solnahallen mot Lindeskolan ett stort fall framåt. Mot Järnvägen fick tjejerna stryk med 27–9 och nu skulle man möta ett lag som på papperet är mycket bättre än Järnvägen.

Matchen började dock bra för AIK och ett tänt hemmalag tog ledningen med 1–0, ett skott av Carolin Maanika, som inte deltog i bortamatchen.

Ett följsamt 5–1-försvar med Elin Economou-Olsson som spets gjorde livet surt för Lindeskolans skyttar och AIK kunde gå till ledning med 5–2. Så långt kunde AIK-försvaret fånga in Lindeskolans anfallsspel som hela tiden måste börja om.

På nio meter stod Carolin Maaninka och Emelie Ahlin-Andersson för flera fina nummer och linjespelet, som i stort sett varit noll i tidigare matcher, kom i gång i och med att rutinerade Louise Ellenius debuterade.

Efter 10 minuter tröttnade lagledningen i Lindeskolan och tog time out. Det gav till resultat ett rörligare anfallsspel och efter halva första halvlek hade man kvitterat till 6–6.

Lindeskolan fortsatte med att gå ifrån i målprotokollet och efter 8–10 efter 23 minuter var det AIK:s tur att ta time out. Även denna gav resultat och med en minut kvar kvitterade AIK till 12–12. Sen hade man chansen att ta ledningen men Carolin Maaninkas skott räddades av målvakten Josefin Andersson och Lindeskolan kunde kontra in 13–12.

I andra halvlek släppte Lindeskolan inte initiativet utan höll ledningen. Men AIK gav sig inte utan kom hela tiden tillbaka. Efter 10 minuter fick AIK en utvisning och Lindeskolan gjorde 14–17 och man tror att de ska rycka för gott. Men då kom AIK igen och vann utvisningen med 2–1 efter mål av Carolin Maaninka och Anna Degerman. Av bara farten fortsatte hemmatjejerna att knappa in och Hanne Marie Pedersen gjorde både 17–18 och 18–18, det senare på ett mycket vackert vikskott.

Sen fortsatte matchen att stå och väga med Lindeskolan före i målprotokollet. Men efter 20–20 ryckte Lindeskolan till 20–24 och sen var matchen körd. På slutet gick AIK ut på tvåpunkt men Lindesberg kunde ändå hålla undan till slutresultatet 23–26.

Tränare Erik Hammarberg var nöjd med tjejernas prestation, trots förlusten.

–Vi var mycket bättre än senast och bättre än i bortamatchen mot Lindesberg då vi fick stryk med mycket, säger han.

Han konstaterar att Lindesberg är ett bra division två-lag med bland annat två ungdomslandslagsspelare.

Från läktaren kunde man också konstatera att Lindesberg hade lite lättare än AIK att komma till skott och att detta avgjorde i längden. Men hade AIK kunnat hålla samma skärpa i försvarsspelet som de första tio minuterna så hade matchen kunnat få ett annat slut.

AIK–Lindeskolan 23–26 (12–13)

Målgörare:

AIK: Emelie Ahlin-Andersson 6, Carolin Maaninka 5, Hanne Marie Pedersen 4, Anna Degerman 3, Sofia Thörewik 2, Louise Ellenius 2, Elin Economou-Olsson 1.

Lindeskolan: Linn Larsson 7, Caroline Järlstam 6, Sara Johansson 5, Sanna Axarp Fahlén 4, Lina Larsson 2, Bibbi Aziz 1, Annika Thor 1.

Domare: Kenneth Elfgren och Martin Fried.

Matchens lirare: Sofia Pedram, målvakt i AIK, och Caroline Järlstam, niometare i Lindeskolan.