Ny förlust trots bra andra halvlek för handbollsdamerna

Inte oväntat fick AIK:s damer stryk av Arboga med 33–24 i Råsta Park på söndagskvällen. Det var i första halvlek matchen avgjordes, i andra höjde AIK nivån och spelade jämnt med det gästande topplaget.

I en tuff match med många utvisningar och två röda kort, båda för Arboga, förlorade AIK:s handbollsdamer med nio måls marginal. Marginalen skaffade sig Arboga i den första halvleken, då man bland annat på de första fem minuterna gick upp i en 6–1-ledning.

Trots att AIK försökte dra lärdom av bortamötet mot Arboga, där man kom i ett stort underläge i början, så hände samma sak igen. I bortamatchen spelade man ett 6–0-försvar, hemma försökte man med 5–1 i stället, men det hjälpte således inte.

Arbogas större spelare kunde vinna närkamperna mot AIK-försvararna och sex av gästernas mål i första halvlek kom på genombrott.

För AIK:s del gick det mesta av anfallsspelet på nio meter och varken kanter eller mittsexa fick vara med i spelet.

I andra halvlek blev AIK:s anfallsspel rörligare och kanterna deltog på ett helt annat sätt. Det gjorde det lättare att komma till bra lägen och tjejerna kunde hålla jämna steg med Arboga hela halvleken.

Sofia Thörewik och Ida Sarström var som vanligt de som gjorde flest mål men ett stort glädjeämne var också junioren Olivia Svalstedt som fick mycket speltid på nio meter. Det tog fram till andra halvlek innan hon hade skaffat sig självförtroende nog att ta de lägen hon fick men då radade hon upp målen, till slut fem stycken.

Det var roligt att se att tjejerna aldrig gav upp trots att siffrorna sprang i väg i början. Fortfarande går spelkvaliteten i vågor men spelar man som i andra halvlek borde man kunna slå de flesta konkurrenterna på nedre halvan av tabellen. Men det är lätt att säga och svårare att utföra.

De tekniska felen var färre än i tidigare hemmamatcher men det finns mån att förbättra avslutningarna, 14 avslut missades i både första och andra halvlek.

I motståndarlaget gjorde elitseriemeriterade Susanne Axelsson 12 mål och Therese Emnerud, som också spelat i högsta serien, gjorde 3 innan hon fick rött kort och uteslöts ur matchen. Karin Fredlunds styrka i genombrotten gav 6 mål.

AIK:s mål: Sofia Thörewik 6, Olivia Svalstedt 5, Ida Sarström 4, Caroline Manninka 3, Lisa Selberg 3, Åsa Berndtsson 1, Elin Economou-Olsson 1, Amanda Jacobsson 1.

Arbogas mål: Susanne Axelsson 12, Karin Fredlund 6, Malin Nord 5, Lena Westerman 5, Therese Emnerud 3, Isabella Peterson 1, Fia Fredriksson 1.